Храна за здрави зъби

Храна за здрави зъби – не е мит! Здравето на нашите зъби не зависи само от редовната хигиена, но и от храната, която консумираме. Правилно подбраните храни могат да укрепят емайла, да предпазят зъбите от кариеси и да запазят венците здрави. Ето кои са основните хранителни продукти, които спомагат за поддържане на силни и здрави зъби.

Храна за здрави зъби – опитайте тези продукти

Млякото, сиренето и киселото мляко са едни от най-добрите храни за здравето на зъбите, тъй като съдържат високи количества калций и фосфати. Калцият е основен минерал за здравината на емайла и костите, а сиренето неутрализира киселините в устната кухина, които могат да причинят кариеси.

  • Калцият и фосфатите реминерализират емайла
  • Протеините в млечните продукти укрепват зъбите и венците
  • Стимулират производството на слюнка, която почиства устата

Свежите плодове и зеленчуци, особено тези с високо съдържание на фибри, като моркови, ябълки и целина, не само стимулират дъвкателната активност, но и почистват зъбите механично. Освен това, тези храни стимулират производството на слюнка, което е естествено средство за неутрализиране на киселините и борба с бактериите.

  • Действат като естествена четка за зъби
  • Подпомагат кръвообращението във венците
  • Съдържат витамини, като витамин C, които укрепват съединителната тъкан в устата

Ядките и семената като бадеми, сусам и орехи са добри източници на полезни мазнини, белтъчини и минерали като калций и фосфор. Те спомагат за поддържане на здравия емайл и общото здраве на зъбите.

  • Богати на фибри и минерали
  • Подпомагат възстановяването на емайла
  • Стимулират производството на слюнка

Морските продукти, особено мазната риба като сьомга и сардини, са отличен източник на омега-3 мастни киселини и витамин D, които подпомагат абсорбцията на калций в организма. Това играе важна роля за здравето на зъбите и венците, като укрепва емайла и намалява възпаленията.

  • Омега-3 намаляват възпаленията на венците
  • Витамин D улеснява усвояването на калций
  • Протеините укрепват устната кухина

Освен храна за здрави зъби, консумирайте тези течности

Водата е ключова за здравето на устната кухина. Тя не само хидратира тялото, но и помага за отмиване на остатъците от храна и бактериите, които се натрупват върху зъбите и венците. Минерализираната вода може дори да достави важни минерали като флуорид, който укрепва емайла.

  • Изплаква устната кухина от бактерии и хранителни остатъци
  • Предпазва зъбите от кариеси
  • Поддържа баланса на минерали в устата

Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които имат антибактериално действие, намалявайки риска от възпаления на венците и натрупване на бактерии. Освен това, той помага за намаляване на лошия дъх и може да спомогне за избягване на кариес.

  • Борба с бактериите в устната кухина
  • Поддържа здравето на венците
  • Помага за неутрализиране на киселините

Храни, които трябва да се избягват

Докато има много храни за здрави зъби, съществуват и такива, които могат да причинят вреди, ако се консумират в големи количества. Захарта е основният виновник за кариеси. Тя захранва бактериите в устата, които произвеждат киселини, разрушаващи емайла. Сладки напитки като газирани напитки и сокове, също могат да нанесат сериозни щети на зъбите.

Здравето на нашите зъби е пряко свързано с храната, която консумираме. Включването на храни, богати на калций, фосфор, витамини и антиоксиданти, може да помогне за запазване на силни и здрави зъби за дълго време. Не забравяйте и значението на хигиената – редовното миене на зъбите и посещенията при стоматолог също са ключови за здравето на вашата усмивка.

Освен храна за здрави зъби, изберете и правилен продукт

Цялостната грижа за устната кухина изисква редовно миене на зъбите, правилна храна, използване на конец за зъби и включване на натурални средства с доказан ефект, като Инсадент / Insadent®. Този продукт комбинира екстракт от Царевична коса и фолиева киселина, които действат синергично, за да осигурят множество ползи.

Формулата му има противовъзпалително и регенериращо действие, което подпомага здравето на съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Освен това, продуктът е ефективен в намаляването на зъбните налепи и забавя резорбцията на алвеоларната кост. Той също е полезен и в борбата с кариес, пародонтит и гингивит.

Едно от предимствата на това средство е, че няма нежелани ефекти, дори при продължителен прием.

Можете да намерите продукта в аптечната мрежа или да го поръчате удобно онлайн от сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.