тонзилит

Тонзилит – в случай че страдате от лош дъх, възпалено гърло или пък забележите нещо бяло в задната част на гърлото си, то вие може да имате тонзилит. Образуванията в сливиците са изключително редки и още по-рядко пък причиняват сериозни проблеми, но въпреки това, те могат да са причина за лошия дъх.

Тонзилит и неговото възникване

Отворете широко уста пред огледалото и разгледайте внимателно вашите сливици. Те са защитната система на тялото ви – поддържат имунната ви система, а също така предотвратяват навлизането на нежелани вируси и бактерии в тялото през устата. Същият слой слуз, който предпазва устата ви, покрива и сливиците ви, за да могат те да изпълняват своите функции.

Около сливиците има малки вдлъбнатинки и кухини, които понякога биват запушвани от бактерии и хранителни остатъци. С утаяването им, те стават твърди и калцират, а това се нарича тонзилит, познатите камъни в сливиците.

Камъни в сливиците и други проблеми, които са възможни

Камъните в сливиците могат да причинят възпалено гърло, подуване и дори понякога затруднено преглъщане. Те са с различна големина, понякога едва забележими, но има и такива с немалки размери. Всъщност, колкото по-малки са, толкова по-малка е вероятността да причинят проблеми.

Какво може да направите срещу тонзилита?

Разбираме идеално, че камъните в сливиците могат да предизвикат неразположение, но в по-голяма част от случаите, те не изискват лечение, както вече споделихме. Ако все още имате притеснения относно тях, то ето и нашите съвети, които ще ви помогнат.

  • Топлата, малко подсолена вода може да разруши камъните в сливиците и да облекчи вашия дискомфорт в устната кухина
  • Използвайте висококачествени и доказани продукти за уста – паста за зъби и вода за уста в борбата срещу лошия дъх. Мийте зъбите си поне два пъти дневно, а също така – почиствайте с конец
  • Избягвайте пушенето
  • Пийте достатъчно течности

В случай на поява на остър тонзилит, лошият дъх трябва да изчезне от само себе си, когато и възпалението отшуми. При бактериален тонзилит обикновено се предписват антибиотици, които се борят срещу възпалението и намаляват отлаганията по сливиците. В случай на хроничен тонзилит е добре да обсъдите с вашия лекар какви са препоръчителните за вас варианти, защото ако възпалението се появява отново и отново, и не може да бъде контролирано с лекарства, то може да се препоръча отстраняване на сливиците (тонзилектомия).

И въпреки всичко, не забравяйте, че камъните в сливиците най-често са безвредни и се разтварят сами. В краен случай, ако те предизвикват сериозен дискомфорт, тогава може да се помисли за отстраняване на сливиците.

Ние препоръчваме добра орална хигиена и спазване на ежедневни правила, които ще насърчат отстраняването на неприятните камъни в сливиците.

Силата на природата срещу лош дъх

Комплексната грижа срещу лошия дъх вече е събрана в един продукт, а той е Инсадент / Insadent®. Създаден изцяло с помощта на природата и борещ се с бактериите по напълно естествен начин. Съдържа в себе си висококачествен, стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса, както и фолиева киселина. Тези две съставки, в комбинация, оказват регенериращо и противовъзпалително действие в цялата устна кухина, а резултатът е свеж дъх и здрави зъби. Препоръчителен прием при парадонтит, гингивит, тонзилит. Изберете най-добрата грижа за вашите венци и зъби. Без нежелани реакции!

Може да го откриете в аптечната мрежа в страната, както и онлайн в електронен магазин MoMo – www.momo.bg.