стресът уврежда зъбите

Стресът уврежда зъбите и това е научно доказано. Зъбоболът може да е предизвикан от най-различни фактори, включително и психологически стрес. В статията ще разгледаме този феномен в детайли – неговите симптоми, причини и възможни подходи за лечение.

Как стресът уврежда зъбите?

Свързаният със стрес зъбобол може да се прояви по много и различни начини, но най-честите от тях са скърцането със зъби и нетипичното поведение, което се случва по време на сън. А, те от своя страна да причинят износване и болки.

Интересен факт е, че стресът може да има както пряко, така и косвено въздействие върху оралното здраве. Директните ефекти могат да възникнат, например, при стискане или скърцане със зъби, докато непреките – от разлика в потока на слюнката или отслабена имунна система. И в двата случая би могло да има повишена чувствителност, както възпаление на венците и поява на кариес.

Диагностицирането на зъбобол, който е свързан със стрес, може да се окаже истинско предизвикателство, тъй като симптомите често са трудни за разпознаване. Въпреки това, опитен зъболекар би трябвало да разпознае признаците на стрес у своите пациенти и да предприеме подходящи действия за овладяване на състоянието.

Лечението на зъбобола, провокиран от стрес, често изисква различен подход, включващ грижа за зъбите, управление на стреса, а дори понякога и психотерапия. В някой от случаите може да се наложи използване на болкоуспокояващи за облекчаване на острия зъбобол, но е важно да подчертаем, че това е временно решение, и че трябва да се обърне внимание на основната причина, която се крие зад проблема, а именно – стресът.

Стресът уврежда зъбите, но как ние можем да предотвратим това?

Както споделихме по-горе, стресът уврежда зъбите, но предотвратяването му може да бъде постигнато чрез добра орална хигиена, редовни стоматологични прегледи и управление на стреса. Важно е да успявате да отделите време за почивка, както и да научите различни техники за управление на негативните емоции.

Въпреки всичко, зъбоболът, причинен от стрес е изключително често срещан, но и пренебрегван проблем, но с добро разбиране на симптоматиката, причините и възможностите за лечение, страдащите дори сами могат да разработят ефективни стратегии за справяне със ситуацията.

Стресът уврежда зъбите – непознатият „бруксизъм“

Скърцането със зъби е известно още като “бруксизъм” и е често срещано в резултат на преживян стрес. Засегнатите несъзнателно притискат горните и долните си зъби плътно, обикновено през нощта, което води до износване и болка. Зъболекарите най-често предлагат специални шини, които се носят по време на сън, за да предпазят зъбния емайл и намалят натиска върху дъвкателните мускули.

Стресът срещу имунната система

Стресът може да отслаби имунната система и да ни направи по-податливи на инфекции. Това важи и за оралното ни здраве. Отслабената имунна система може да повлияе на способността на тялото да се бори с вредните бактерии в устата, което пък да доведе до възпаление на венците и кариеси.

Стресът в комбинация от неправилна поза

Стресът може да накара тялото ви да не заема позата, която обикновено е свикнало. А, това пък да причини болка, която достига и зъбите. Ето защо е важно да управлявате стреса и да се научите да почивате, за да отпуснете мускулите си и да подобрите стойката си.

Средство от природата за отлична орална хигиена

Когато хората са подложени на стрес, те често пренебрегват устната си хигиена, което увеличава и риска от проблеми със зъбите. Ето защо е важно да се грижите за устната си хигиена, дори и в стресови моменти и да не пренебрегвате редовните посещения при зъболекаря. А, за да си осигурите всичко, от което се нуждаете у дома, може да се доверите на Инсадент / Insadent®. Продуктът е природно терапевтично средство, което е под формата на течни капсули. Има профилактичен и поддържащ ефект при проблеми с венците и зъбите. А, благоприятното си действие дължи на екстракта от Царевична коса и фолиева киселина, които се съдържат в него. Може да се приема по време на бременност и е без странични ефекти.

Може да го откриете в аптечната мрежа или да поръчате още сега онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.