Пародонтит

Мелатонинът се бори успешно не само с безсънието, но и предпазва от пародонтит. Това установяват учени от университета в Гранада, Испания, и от университета в Мичиган, САЩ.

Как изследователите са достигнали до извода, че хормонът на съня може да се използва в профилактиката и лечението на пародонтит?

„Освен че е естествен психичен хармонизатор на съня, мелатонинът има мощни антиоксидантни свойства. Именно способността му да потиска възпалителните процеси в тялото, като неутрализира свободните радикали, ни наведе на мисълта, че може да играе ключова роля в превенцията и терапията на хроничното възпаление на венците (пародонтит)“, разкриват учените подтика си да проведат експеримента. За да проверят смелата хипотезата, те подлагат на задълбочено изследване доброволци с различна степен на пародонтит. Участниците преминават задълбочени медицински и стоматологични прегледи, измерва се нивото на мелатонин в кръвта и слюнката, определя се пародонталният им статус, посредством Обществения пародонтален индекс, разработен за изследване и оценка на нуждите от пародонтално лечение.

От сравнителния анализ на данните става ясно, че доброволците с по-висока концентрация на мелатонин в слюнката, имат по-нисък Обществен пародонтален индекс. Прави впечатление, че тази тенденция се наблюдава предимно при по-младите участници. „Резултатите от изследването нееднозначно показват, че мелатонинът може да се бори с възпалението на венците и да предпазва от пародонтит. Към момента нямаме еднозначен отговор на въпроса на какво се дължат протективните му свойства. На този етап ги отдаваме на силно изразения му антиоксидантен, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект. Обект на бъдещи научни изследвания ще е да се установи механизмът на действие на мелатонина върху устната кухина, и по-специално върху венците“, разкрива съавторът на проучването, д-р Пабло Галиндо, от катедрата по Орална и лицево-челюстна хирургия във факултета по Дентална медицина към университета в Гранада. Той апелира към хората с пародонтит или съмнение за такъв да не прибягват до самолечение с мелатонин, докато не излязат окончателните резултати от втория етап на изследването.

Кое природно средство препоръчват българските лекари по дентална медицина за овладяване и профилактика на пародонтит?

Все повече стоматолози у нас приканват своите пациенти да се доверят на Инсадент / Insadent® за надеждната превенция и овладяване на пародонтит. Изборът им е продиктуван от факта, че това 100% натурално средство превъзхожда останалите продукти по качеството на съставките, фармацевтичната форма и технологията на производството. Научно доказано е, че рационалната комбинация от високопречистен екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина в състава на Инсадент оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, намалява налепите, преустановява стопяването на алвеоларната кост около зъбите и намалява тяхното разклащане. Течните капсули (Solucaps), в които се намират активните съставки, спомага за по-бързото им и цялостно усвояване от организма. Инсадент е безвреден и няма нежелани ефекти при продължителна употреба.