метален вкус в устата

Нарушенията на усещанията за вкус, като метален вкус в устата, са известни в медицинските среди като дисгеузия. А, те имат различни форми. Усещането за вкус може да бъде намалено или увеличено. Някои хора също не могат да възприемат само един, специфичен вкус, докато останалите смятат за нормални. Инфекцията с определени варианти на корона вируса води до временна агеузия (загуба за усещане на вкуса на различни храни и напитки) при много хора, при която те вече не могат да вкусят нищо. Също, причини за дисгеузия често са различни заболявания или употреба на определени лекарства, а това води до увреждане на вкусовите рецептори на езика или на нервните пътища към мозъка.

Какви са причините за появата на метален вкус в устата?

Дори малка, кървяща раничка в устата или пък силно кървящи венци могат да предизвикат метален вкус в устата. Желязото, съдържащо се в червените кръвни клетки, също има метален вкус. По-специално, кръвта в устата е една от най-честите причини за появата на такъв вкус. Ако често имате метален вкус в устата, препоръчваме ви да посетите зъболекар, защото при общ преглед – той може да установи причината за него. Зад нарушенията на вкуса обикновено се крият безобидни фактори, които също така се появяват толкова бързо, колкото и изчезват, но ако дисгеузията продължава дълго време – то консултацията с лекар е задължителна.

Лекарства, протези, минерали и бременност

Ще започнем по ред. Различни медикаменти (антибиотици, антидепресанти) могат да са причини за метален вкус в устата. Алергии, неврологични разстройства и началото на менопаузата също могат да са отговорни за промени във вкусовите усещания.

Друга причина за нарушение на вкуса са протезите. Изкуствените зъби с метална основа не представляват проблем, ако пациентът няма алергия или непоносимост към метал. Но, има две различни сплави, които могат да причинят т.нар. батериен ефект в устата, защото стоматологичните метали не са направени от чист метал, а по-скоро сплави, т.е. смеси от метали.

Приемът на твърде много или малко минерали, също може да бъде отговорен за неприятния метален вкус в устата, защото той може да показва предозиране или дефицит с жизненоважни хранителни вещества. Ако в кръвта ви се съдържа твърде много калий, това може да има сериозни последици за здравето на бъбреците и сърцето, както и за вкусовите ви рецептори. Пълна кръвна картина би дала ясна представа за състоянието ви.

През бременността всичко се променя, а понякога се появява и гадене, желание за прием на определени храни, повишено обоняние и метален вкус в устата. Последното се получава заради дълбоките хормонални промени в тялото през бременността. Това явление обикновено изчезва в хода на втория триместър, когато хормоналният баланс бавно се връща към предишните си нива. Ако обаче разстройството на вкуса се задълбочи по време на бременност, определено е препоръчително да посетите вашия лекар.

Какво помага срещу метален вкус в устата?

За да коригирате усещането в устата си, можете да отрежете парченце лимон и да го изсмучете, да хапнете блокче шоколад или да изпиете чаша вода, която е леко подсолена. Водите за уста, таблетките за смучене или дъвките – също биха донесли облекчение, но една от най-добрите превенции е навременната грижа за венците и зъбите. Също така, трябва да избягвате пушенето и да опитвате храни, неутрализиращи металния вкус.

Грижа за зъбите и венците с изцяло натурален продукт

Устната ви кухина се нуждае от цялостна и специална грижа, а стоматолозите у нас препоръчват употребата на Инсадент / Insadent®. В изцяло натуралната формула на продукта се съчетава силата на екстра от Царевична коса и фолиева киселина, които от своя страна ефикасно ограничават образуването на неприятните налепи по зъбите, както и образуващите се плаки. С това природно средство вие се борите успешно със заболявания като гингивит и пародонтит. А, при редовна употреба от минимум 3 месеца си осигурявате противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната и епителната тъкан в устната кухина.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в електронен магазин MoMo – www.momo.bg, където да поръчате бързо и лесно, още сега!