грижа за зъбите

Как да мием зъбите си?

Основен принцип е зъбите да се измиват сутрин и вечер в продължение на около 3 до 5 минути. Най-голямо значение за ефективното почистване на зъбите имат не толкова вида на зъбната четка и пастата, колкото изпълнението на точно определени движения с четката за зъби. Много от хората въпреки редовното миене на зъбите не успяват да отстранят ефективно зъбната плака, което се дължи на неправилни техники на изчеткване.

Основни познати техники за изчеткване на зъбите

Четката за зъби се поставя в хоризонтално положение, така че ъгълът на почистващите влакна да е около 45 градуса спрямо венеца. За горна челюст се започва от кътниците в едната страна с кръгообразни и “измитащи” движения в посока от венец към зъб. На всеки зъб се отделят по минимум 10 секунди. По-същия начин се почистват външните повърхности на долната челюст. При вътрешните повърхности на зъбите четката се поставя за горна челюст от към небцето, за долна – от към езика и с кръгообразни и “измитащи” движения от венец към зъб се почиства внимателно.

В областта на предните зъби четката се изправя вертикално и с няколко движения на “измитане” се почиства. Накрая с четката се минава по дъвкателните повърхности на зъбите и се четка с движения напред-назад. Желателно е да се почиства и езика, за да се премахнат бактериите, предизвикващи лош дъх. Последва изплакване на устата с вода и старателно измиване на четката. При измиване само с четка и паста се почистват три от петте повърхности на зъбите. Оставащите апроксимални повърхности се нуждаят от специални грижи, за да не се позволява ретенция (задържане) на хранителни остатъци и плака. За целта се използват конци за зъби, интердентални четки, хидродушове с антисептични разтвори.

Редовното и правилно миене на зъбите предпазва от развитие на кариеси и възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтоза (пародонтит).