факти за зъбите

В статията сме подбрали най-интересните факти за зъбите, които със сигурност ще ви удивят. Зъбите имат много специално значение за всеки човек, което е и видно от множество поговорки, използвани и до наши дни – за скърцането с тях, хващането, падането и куп други. Те са и незаменими инструменти за подготовка на храната, която ще отпътува към храносмилателния тракт. Също са и помощници при артикулация, както и очарование, за да пленявате хората около вас. А, сега – нека ви разкрием и тях, дългоочакваните факти за зъбите.

Факти за зъбите, които дори не подозирате

Ще започнем от раждането – знаете ли, че много преди първата поета глътка кърма започват да се оформят млечните зъби на нероденото дете? Да, това се случва между 6 и 8-ма седмица от бременността в корема на майката. А, от 14-та нататък, малките зъбки започват да се подготвят за бъдещата си дейност и да се каляват. Те, обаче се появяват “на бял свят” едва между 6 и 12 месечна възраст.

Още един от фактите за зъбите, който препоръчваме да знаете е, че повечето възрастни имат точна бройка от 32 зъба. Да! Осем резци, четири кучешки, осем предкътника и дванадесет кътника (включително мъдреци). С всичко това са оборудвани вашите усти! О, и между другото – децата имат само 20 млечни зъба. Невероятно, но факт.

Един интересен факт за зъбите, който донякъде споделяме със съжаление е, че постоянните зъби не израстват отново, докато млечните са предназначени за временно ползване и следователно – на тяхно място се появяват другите. Заради това, молим, преди да скачате в буквалния смисъл – с главата напред, помислете добре, защото връщане назад, няма.

Както знаете, всеки човешки отпечатък е уникален, нали? Същото е и със зъбите. Вашите зъби са толкова уникални, колкото вашите пръстови отпечатъци! Поради тази особеност, хората могат да бъдат идентифицирани и по това.

Още един интересен факт за зъбите, е че ако ги почиствате два пъти дневно с конец, това не само ще ги поддържа здрави, но ще и удължи продължителността на живота ви с 6 години!

Слюнката поддържа вашите зъби здрави. Устата произвежда над 25 000 литра слюнка през целия ви живот! Това е достатъчно количество, за да напълните 2 плувни басейна. Слюнката не само подпомага храносмилането, но ако я загубите, то това също би имало фатални последици и за вашите зъби.

И да, може би очакван факт за зъбите, но кариесът е световен проблем. Той е едно от най-често срещаните заболявания в света, 5 пъти по-често срещан от астмата и 7 пъти по-често от сенната хрема!

Зъбите не се лекуват сами. При мишките, увредените предни зъби се “лекуват” сами като израстват отново. За съжаление, това не работи при нас хората. Ако зъбът има проблем или се е отчупило парченце от него, само зъболекарят може да помогне.

Малко интересни факти за зъбите и сиренето, като за финал – първо, че съдържащите се в него калций и минерали насърчава добрия зъбен емайл, а мазнината в сиренето образува защитен филм върху зъбите. Особено препоръчителен вид е сиренето Бри.

И не забравяйте още един от най-важните факти за зъбите – грижата за венците и зъбите е от съществено значение за вашата орална хигиена!

Доверете се на правилния продукт за здрави венци и зъби

Подобрете хигиената в устата си и това ще допринесе за вашето цялостно здраве. Специалисти препоръчват употребата на Инсадент / Insadent® – изцяло природен продукт, насърчаващ оралната хигиена. Благодарение на своята ненадмината формула, той насърчава възстановяването на епитела и съединителната тъкан в устата. Продуктът ще ви помогне да се справите и с неприятния дъх, както и различни заболявания като пародонтит и гингивит, както и да предотвратите появата на кариеси. Всяка капсула съдържа най-висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса и фолиева киселина. А, иновативната му форма от течни капсули, допълнително усилва ефекта от продукта.

Без странични ефекти. Може да го откриете в аптечната мрежа, в цялата страна, както и в страницата на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.