здрави зъби

В статията ще разкрием 10 прости правила, които ако следвате, ще имате здрави зъби. Естествено, гените оказват влияние върху състоянието им, но най-важната предпоставка за здрави зъби е правилната грижа за тях. В това ръководство ще разберете всичко необходимо, за да имате здрава и блестяща усмивка!

Правило № 1 за здрави зъби – мийте зъбите си 2 пъти дневно

Обикновено е достатъчно да миете зъбите си 2 пъти дневно, сутрин и вечер за около 2-3 минути. Важно е също, между последното хранене и грижа за зъбите да има поне половин час време. Напитки като кола, вино, също и храни като плодове и дори спанак – съдържат киселини, които атакуват зъбния емайл. Ако не изчакате достатъчно дълго след консумация на такива храни и напитки, допълнителното четкане ще наруши естествения защитен слой на зъбите.

Правило № 2 за здрави зъби – приложете правилната техника

Почистете повърхността на зъбите с кръгови движения и лек натиск. Избягвайте да търкате с голяма сила, тъй като това може да увреди зъбния емайл. Започнете първо с горната челюст и четкайте отвън-навътре. Най-оптимална грижа за зъбите ще постигнете, ако държите четката под ъгъл от 45°, спрямо зъбите, които търкате.

Правило № 3 за здрави зъби – не забравяйте малките пространства

Ако искате най-добра грижа за зъбите си, трябва да не забравяте тези зони, за да предотвратите образуването на плака там. Обикновената четка за зъби, обаче, не може да достигне дотам. Поради това се препоръчва да използвате конец за зъби веднъж дневно, за предпочитане – вечер.

Правило № 4 за здрави зъби – използвайте паста за зъби, която съдържа флуорид

Правилният избор на паста също допринася за здравите зъби. Активната съставка флуорид укрепва зъбния емайл и така предпазва от появата на кариес. Също така, не използвайте паста за зъби, която има силен абразивен ефект.

Правило № 5 за здрави зъби – изберете правилната четка за зъби

Обикновено, четките със средна твърдост са най-добри в грижата за зъбите. Ако влакната са много твърди, те могат да повредят зъбния емайл и да наранят здравите венци. А, ако имате проблем с техниката на миене на зъбите, добра идея е да преминете към електрическа четка за зъби.

Правило № 6 за здрави зъби – сменяйте редовно четката си за зъби

Почти всеки човек сменя четката си само 2 пъти годишно, което е твърде рядко. Препоръчва се това да се случва по-често. Ако желаете да се грижите оптимално за зъбите си, трябва да сменяте четката си на всеки 2 до 3 месеца.

Правило № 7 за здрави зъби – хранете се здравословно

Храненето е важно. Вредни за зъбите храни са, например, такива, които съдържат много захар и/или киселини – подсладени безалкохолни напитки като лимонада, плодови сокове или пък сладкиши като бонбони, шоколад и др. Пълното избягване на такива храни не е необходимо, а по-скоро е препоръчителна умерената им консумация.

Добре е да консумирате пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, които насърчават кръвообращението във венците и стимулират слюноотделянето.

Правило № 8 за здрави зъби – дъвчете дъвка

Не винаги е възможно да почиствате зъбите си след всяко хранене, особено когато сте далеч от дома. Ако сте в движение или на работа, дъвките без захар са идеален вариант за това. Те неутрализират киселините в устата, което спомага за поддържането на здрави зъби. И, все пак – дъвката не може да замени миенето на зъбите с четка.

Правило № 9 за здрави зъби – посещавайте своя стоматолог

Редовните стоматологични прегледи позволяват да се открият и лекуват заболяванията в ранен стадий. Възрастните е добре да проверяват състоянието на зъбите си поне веднъж годишно, докато подрастващите – два.

Правило № 10 за здрави зъби – подсилете имунната си система

Защитните сили на организма също играят роля в развитието на зъбни проблеми. Например, силната имунна система намалява риска от кариеси. Особено през зимата – трябва да се уверите, че хранителният ви режим е добър и имате достатъчно движение.

Осигурете си здрави зъби само с един продукт

Стоматолозите у нас препоръчват за здрави зъби и венци да се доверите на Инсадент / Insadent®. Това е иновативен продукт, който е вдъхновен от природата. В неговия състав влизат оптимални количества висококачествен екстракт от Царевична коса и фолиева киселина, които се допълват и усилват своето действие. Добре изразеният регенериращ и противовъзпалителен ефект върху епителната и съединителната тъкан в устната кухина превръщат продукта в подходящо средство срещу кариеси, зъбен камък, гингивит, пародонтит и налепи по зъбите.

За най-добри резултати, използвайте продължително време. С висок профил на безопасност и без странични ефекти.

Открийте го в аптечната мрежа или поръчайте още сега онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.