чувствителни зъби

Рано или късно всеки се сблъска с проблема “чувствителни зъби”. Болшинството от засегнатите обаче отлагат посещението при стоматолог с надеждата, че острата болка в устната кухина, която възниква непосредствено след приема на сладки, кисели или студени храни и напитки, ще премине от само себе си. На какви рискове ги обрича бездействието и сляпата им вяра, както и по какъв начин да се справят с дискомфорта ще узнаете в настоящата статия.

Защо хората с чувствителни зъби не бива да неглижират състоянието си?

Специалистите са категорични, че чувствителните зъби са проблем, който не търпи отлагане. Причината е, че краткотрайната остра болка в устната кухина е предвестник на сериозни заболявания на венците (пародонтит и гингивит) и зъбите (кариес).

Какви мерки да предприемат хората с чувствителни зъби, за да намалят дискомфорта в устната кухина?

При първи симптоми на чувствителни зъби, засегнатите незабавно трябва потърсят възможната причина за поява на неразположението. Избягването на провокиращия фактор е ключово умение, което ще им помогне да надмогнат болката. Не по-малко важно е да отстранят от ежедневното си меню храните и напитките с опасно високо pH като цитрусовите плодове и кафето. Основанието да го сторят, без да губят излишно време, е, че киселинността им нарушава зъбния емайл и допълнително изостря чувствителността на зъбите. Известни промени е добре да настъпят и в грижата за устната кухина.

В случай че използват твърда четка за зъби, хората с чувствителни зъби трябва да я заменят с такава с мек косъм. Пастата за зъби не бива да е агресивна към зъбния емайл. Добре е да неутрализира атаката на киселините и да няма абразивни частици. Начинът, по който се мият чувствителните зъби, също е от значение. Препоръчително е засегнатите да са особено внимателни и да не упражняват силен натиск при четкането им. Ако въпреки деликатните движения миенето с механична четка предизвиква дискомфорт, тя трябва незабавно да се замени с електрическа.

Допълващо природно средство при чувствителни зъби

Макар предложените стратегии да са ефективни, те предлагат само временно облекчение на хората с чувствителни зъби. Ето защо потърпевшите трябва да пристъпят към приема на подходящ продукт, който се прицелва директно в проблема. За щастие на пазара у нас разполагаме с такова средство в лицето на Инсадент / Insadent®. Всяка негова течна капсула доставя на организма фолиева киселина и висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса.

Мощното взаимодопълващо действие на активните съставки оказва силно противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. В резултат венците се стягат и проблемът с чувствителните зъби остава в миналото. Положителният ефект от приема на Инсадент обаче не спира дотук. Неговите съставки са щателно проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза и се използват успешно при лечението и профилактиката им.