липса на фолиева киселина

Хроничната липса на фолиева киселина в организма се счита за най-честата форма на хранителен дефицит в света. Дори при повишаване на приема й с храната обаче, много хора продължават да изпитват недостиг на фолиева киселина. Основните причини за това са 2:

  • фолиевата киселина е нестабилно водоразтворимо съединение и не се складира в организма
  • има силна реактивоспособност, а взаимодействието с някои вещества я деактивират (никотинът от цигарения дим, нитратите и др.)

Липсата на фолиева киселина в организма се проявява с редица симптоми. Те варират в широк спектър:

  • от нарушения в синтезата на ДНК
  • през блокиране производството на еритроцити и развитие на анемия
  • до трудно узряване на епидермалните клетки и намалена устойчивост на лигавиците към инфекции

Именно последната особеност е основна причина за това хроничната липса на фолиева киселина да засяга сериозно денталното здраве. Лигавицата на устната кухина е основен потърпевш от фолатния дефицит и увреждането й отключва редица проблеми с венците и зъбите. Ще разгледаме типичните дентални прояви при липса на фолиева киселина, за да може всеки да се ориентира кога е необходимо да повиши приема й и да овладее денталните проблеми. Ще посочим и най-препоръчваното от стоматолозите природно средство за тази цел.

Липса на фолиева киселина – ефект върху денталното здраве

Доброто състояние на денталните тъкани е силно зависимо от адекватния прием на въглехидрати, липиди, белтъци, минерали и витамини. Хроничният дефицит на някой от тях бързо провокира проблеми с венците и зъбите.

Фолиевата киселина (витамин B9) е сред ключовите нутриенти, повлияващи денталното здраве. Важността й се потвърждава от един чисто статистически факт – при голяма част от хората с пародонтоза и хроничен гингивит се установява именно липса на фолиева киселина.

Липсата на фолиева киселина отключва типични дентални симптоми като:

  • некроза и оголване на венците
  • забавена епителизация на лигавицата в устата
  • разрушаване на алвеоларната кост
  • разклащане на зъбите
  • зачестяване и утежняване на инфекциите в устната кухина
  • поява на язвички в устата
  • оток на езика

Компенсирането липсата на фолиева киселина в организма е важно условие за подобряване и поддържане на денталното здраве. За целта всеки може да разчита на доказан природен продукт, първи избор на водещи стоматолози и пародонтолози.

Фолиева киселина за здрава устна кухина

Приемът на природния продукт Инсадент / Insadent® осигурява оптимално количество фолиева киселина, в комбинация с висококачествен екстракт от царевична коса. Двете съставки допълват действието си за цялостно заздравяване на тъканите в устната кухина. Прием на Инсадент се препоръчва при пародонтоза, гингивит, сухота в устата и други дентални проблеми.

Хроничната липса на фолиева киселина и свързаните с нея проблеми с устната кухина може да се компенсират успешно с приема на Инсадент. Продуктът е изцяло природен и напълно безопасен при продължителна употреба.