чувствителни зъби

Хората с чувствителни зъби се оплакват от сериозен дискомфорт, който обаче далеч не е най-сериозният им проблем. Повишената чувствителност на зъбите може да е знак за сериозни дентални проблеми, срещу които трябва да се вземат навременни мерки.

Чувствителни зъби

Същност. Оплакванията при хора с чувствителни зъби се появяват основно при:

  • консумация на сладки храни
  • прием на топли или студени напитки
  • почистване на зъбите с по-твърда четка

Най-често се усеща силна болка, която може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Най-важното в случая е, че болката изчезва при отстраняване на дразнителя и не се появява в негово отсъствие.

Най-честата причина за чувствителни зъби. В болшинството от случаите повишената чувствителност на зъбите е предизвикана от отдръпване на венците и оголване на зъбните шийки. Около тях са разположени множество нервни окончания, чието дразнене при прием на сладки, топли или студени храни и напитки предизвиква усещането за болка.

Важно е да се отбележи, че болката при чувствителни зъби е временна и не се влияе от механичния натиск върху зъбите при хранене. Ако болката е постоянна, по-вероятно е да е предизвикана от кариес, а не от повишена чувствителност на зъбите. Това налага преглед при стоматолог за точно определяне на състоянието.

Решение при чувствителни зъби

Най-важно при лечение на чувствителни зъби е да се определи точно причината за проблема. В случаите, когато той е провокиран от свиване на венците, трябва да се вземат бързи мерки. Продължителното оголване на зъбните шийки може да доведе до сериозни възпаления, разклащане и загуба на зъби.

За овладяване на проблема чувствителни зъби се налагат 3 стъпки:

  • избягване консумацията на сладки, топли или студени храни и напитки
  • редовно почистване на зъбната плака за премахване на опасните бактерии, които може да провокират възпаление на венците
  • прием на продукти за стягане на венците и възстановяване на увредените тъкани в устната кухина

Природният продукт Инсадент / Insadent® предлага ефективно решение за профилактика и допълващо лечение на чувствителни зъби. Комбинираният състав на Инсадент има мощно противовъзпалително действие. Освен това подпомага заздравяването на венечната тъкан и спира резорбцията на алвеоларната кост. Допринася за намаляване разклащането на зъбите и ускорява стягането на венците. Този ефект на Инсадент е благоприятен както за справяне с чувствителни зъби, така и за намаляване риска от гингивит и пародонтоза – най-тежките форми на увреждане на венците.