храни полезни за венците

Ако искате да осигурите още по-добра грижа за устната кухина, непременно включете в ежедневното меню следващите 5 напитки и храни, полезни за венците. От първата хапка и глътка ще се уверите в положителния им ефект върху денталното здраве!

5 напитки и храни, полезни за венците, които трябва да опитате веднага

Зелен чай

Любимата на много хора напитка съдържа катехини – естествени антиоксиданти с противовъзпалително действие, които пречат на бактериите да се прикрепят към венците и зъбите. Приемайте я обаче с мярка, тъй като има слабително действие.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мазнините имат способността да намаляват възпалението в тялото, включително и в устната кухина. Ето защо е нужно да ги приемате редовно. Имайте предвид, че трябва да ги набавяте с храната, тъй като организмът не може да ги синтезира сам. Сред най-богатите хранителни източници на омега-3 мастни киселини са орехите и мазните видове риба. Има проучвания, които доказват, че увеличената консумация на скумрия, херинга, риба тон, сьомга и сардини води до подобряване симптомите на пародонтоза. Тук е моментът да отворим една скоба и да уточним, че освен омега-3 мастни киселини, тези мазни риби имат високо съдържание на витамин D. Това вещество подпомага усвояването на калция и фосфора и прави венците още по-устойчиви на инфекция.

Червени боровинки

Непременно похапвайте червени боровинки, за да насърчите доброто здраве на венците. Положителният ефект на тези малки плодчета се дължи на високото съдържание на полифеноли. Според изследвания тези вещества със силно изразено антиоксидантно действие помагат в борбата с Fusobacterium nucleatum – една от бактериите, които причиняват пародонтит.

Червени горски плодове – едни от най-добрите храни, полезни за венците

Малините, ягодите и къпините съдържат много витамин С. Този витамин създава негостоприемна среда за болестотворните бактерии в устната кухина. Освен това поддържа колагена в добро състояние и така прави венците по-устойчиви на гингивални заболявания.

Домати

Според British Journal of Nutrition приемът на 330 мл доматен сок в продължение на 20 дни се отразява благотворно на здравето на венците. Причините за това са две. Първата е, че доматът намалява нивото на някои възпалителни съединения в кръвта. Втората, че снабдява организма с витамин С, който както вече обяснихме, потиска растежа на патогенни бактерии в устата.

Природен продукт, който подпомага ефекта на посочените напитки и храни, полезни за венците

Осигурете си приема на Инсадент / Insadent®® за оптималмна грижа за венците. Това е изцяло природен продукт, който е специално формулиран, за да запази и поддържа оралното здраве. Благотворното си действие Инсадент дължи на оптималното количество фолиева киселина и екстракт от Царевична коса (Zea Mays) в състава си. Двете активни съставки взаимно допълват и усилват своя ефект. В резултат оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Намаляват налепите и усилват продукцията на слюнка. Имат благоприятен ефект при заболявания на венците и пародонта.

Инсадент е безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за дълговременна употреба.