Храни и напитки за здрави зъби

В първата част на статията Ви представихме някои от основните храни, които поддържат здравето на нашите зъби, а оттам спомагат за придобиването на красива и ослепителна усмивка. Това са храни като целина, моркови, броколи, сладки картофи, сирене, киви.

Във втората част на статията ще Ви представим две добре познати на всички напитки, които също имат отношение към поддържането на здрави зъби – зеленият и черния чай.

  • Зелен чай – кои са ползите за зъбите от редовното му присъствие в менюто ни? В зеления чай се съдържа голямо количество от най-мощните познати антиоксиданти – полифенолите. Те прекъсват процеса на образуване на кариес, още в зародиш, като елиминират отделяната от бактериите в устната кухина киселина, водеща до формирането на малки кухини в зъбите. Според японски специалисти в областта на денталната медицина, зеленият чай подпомага постигането на здрави зъби, благодарение на способността му да ги укрепва, като същевременно оказва протективно действие върху венците. Японските специалисти са на мнение, че зеленият чай предотвратява кървенето на венците и загубата на зъбна тъкан, благодарение на друг мощен антиоксидант, съдържащ се в него – катехин. Освен всички свои предимства зеленият чай предпазва и от неприятният за околните лош дъх в устата.
  • Черен чай – според научни изследвания на д-р Кери Ръкстън, приемът на три чаши черен чай на ден е високоефективен начин за поддържане на здрави зъби и понижаване на опасността от развитие на кариеси. Защо? Причината е, че той има близко до зеленият чай действие, като то се усилва след добавянето на малко захар в тъмната напитка. Черният чай осигурява мощна протекция срещу заболявания на зъбите и венците чрез способността си да неутрализира една от “виновните” за тях бактерии – Streptococcus mutans.

Освен приемът на изброените храни и напитки, ефективно средство за поддържането на здрави зъби е природният продукт Инсадент. Инсадент предпазва от възпаления и регенерира съединителната тъкан в устната кухина. Благодарение на висококачествените съставки – антиоксиданти, фитостероли, хидрокарбонати, както и вещества с андрогенно, гонадотропно действие. Инсадент предпазва от заболявания като гингивит и пародонтоза. С Инсадент всеки от нас се радва на здрави зъби и венци, както и на блестящо красива усмивка!