Храни и напитки за здрави зъби

Всички искаме да имаме красива усмивка, но за да се наслаждаваме на такава, както ние така и околните, едно от необходимите за това условия е да поддържаме винаги отлична устна хигиена, която води съответно до здрави зъби. А всички знаем, че красотата е здраве, като и противоположното твърдение е напълно вярно.

Според учени съществуват няколко определени хранителни продукти и напитки, които при редовна консумация ще ни осигурят мечтаната здравина и устойчивост на зъбите. Ето ги и тях:

  • Киви – Зеленият плод ни снабдява с голямо количество витамин С, който ефективно подпомага формирането на колагеновите връзки между венците и зъбите. Дефицитът му в организма води до по-сериозни проблеми като кървене на венците и падане на зъбите. Витамин С можете да откриете също в лимоните, портокалите, грейпфрута и много други плодове.
  • Храните с високо съдържание на витамин А – пуешки черен дроб, червени чушки, сладки картофи, моркови, листни зеленчуци, тиква, черна маруля, сушени билки, пъпеш, сухи кайсии, броколи и др поддържат правилната функция на жлезите, отделящи слюнка. Липсата на витамин А води до левкоплакия (поява на бели петна върху лигавицата на бузите, венците, езика, устните), ксеростомия (сухота в устата), увеличаване размера на венците и др.
  • Сирене – сиренето е бедно на въглехидрати, но богато на фосфат и калций, които осигуряват поддържането на необходимото ниво на киселинност в устата, непозволяващо на различните видове бактерии да упражнят увреждащото си действие върху зъбите и оказват протективен ефект върху емайла.
  • Целина – ако консумирате в сурово състояние този зеленчук лошият дъх ще остане само спомен за вас, като същевременно ще стимулирате слюноотделянето и ще почистите зъбите и венците си.
  • Лук – употребата на този нелюбим поради неприятният дъх, който оставя в устата ни продукт, води до неутрализирането на много бактерии, населяващи устната кухина, чието действие е насочено към формиране на кариеси.