венците през живота на жените

Здравето на венците при жените се влияе от редица фактори, които имат различна изява в отделните периоди от живота им.

Във всяка възраст се появяват фактори, които могат да увредят денталното здраве в различна степен, поради което е важно поддържането на добра орална хигиена по всяко време.

Пубертет

По време на половото съзряване на женския организъм нивото на половите хормони прогестерон и естроген се повишава, с което се ускорява кръвоснабдяването и притока на кръв към венците. Това може да повиши чувствителността им и да доведе до по-силна реакция към раздразненията и нараняванията им, включително при хранене. Често срещани през пубертета са подуванията, зачервяванията и болезнеността на венците.

Менструация

При някои жени, месечният цикъл е предпоставка за поява на симптоми на гингивит – кървене, подуване, зачервяване и разраняване на венците. Обикновено тези симптоми се изявяват само при настъпване на менструацията и отшумяват след няколко дни.

Бременност

Някои изследвания посочват заболяванията на венците като потенциални съпътстващи бременността състояния. Не е ясна точната причина и същността на връзката между тях, но имайки предвид, че всяка инфекция по време на бременността крие сериозни рискове за здравето на бъдещата майка и плода, се заключава, че денталните възпаления може да доведат до преждевременно раждане и недоносеност на бебето.

Менопауза и пост менопауза

И при жените, навлезли в тези периоди от живота си, не са редки случаите на промени, засягащи денталното им здраве – например често пресъхване на устата, намаляване количеството на отделената слюнка, болки и свръхчувствителност на венците. При част от жените в менопауза се отчита появата на гингивостоматит с лъскави венци, много бледи или силно зачервени, сърбящи и болезнени.

Влошаването състоянието на венците и последиците върху здравето на зъбите може да имат разрушителен ефект, независимо от възрастта, в която се появят. Това налага мерките за защита от подобни състояния да се прилагат непрекъснато, а при проява на някое от най-честите заболявания на венците – гингивит или пародонтит, да се ползват методи на лечение с доказан ефект, предотвратяващи повторни развития на заболяването. Именно такова е действието на Инсадент. Това е природен продукт, препоръчван от стоматолозите при пародонтоза, гингивит, намалено слюноотделяне. Инсадент заздравява и регенерира съединителната и епителната тъкан в устната кухина, прекратява резорбцията на алвеоларната кост и оголването на зъбите, повлиява благоприятно възпалителните процеси в устата.