усещане за сухота в устата

Усещане за сухота в устата е разпространено оплакване сред възрастните и пациентите със синдром на Сьогрен, диабет, ХИВ и СПИН. В следващите редове отговаряме на 4 основни въпроса, свързани с проблема с надеждата да помогнем за разрешаването му.

Естествена последица от процеса на стареене ли е появата на усещане за сухота в устата?

Не, сухотата в устата категорично НЕ е следствие от остаряването. Въпреки това проблемът засяга много хора с напредване на възрастта. Причините за това са две – здравословни неразположения и прием на медикаменти, намаляващи производството на слюнка.

Кои са обичайните провокиращи фактори за сухота в устата?

Както вече стана ясно, сухата уста е страничен ефект от приема на някои лекарства. Такива са медикаментите за алергия, настинка, високо кръвно налягане и депресия.

Травми на главата или шията също могат да доведат до оплакването. Това обикновено се случва заради увреда на нервите, които изпращат сигнал от мозъка до слюнчените жлези за производство на слюнка.

Дехидратацията е друга възможна причина за сухота в устата. Всеки може да се обезводни, но възрастните хора са сред най-застрашените.

Неприятното състояние може да възникне и в резултат на лъчетерапия и химипотерапия поради увреда на слюнчените жлези или сгъстяване на слюнката.

Субективното усещане за сухота в устата увеличава ли риска от кариес?

Отговорът е утвърдителен. С намаляване на количеството слюнка в устата опасността от кариес и други заболявания на зъбите се увеличава. Това си има своето логично обяснение. То е, че намалената слюнка не успява да почисти и неутрализира киселините, които атакуват зъбите.

Как е най-правилно да се процедира при сухота в устата?

Първото и най-важно нещо е да се посети стоматолог, който да установи причината и да назначи подходящо лечение. Възможно е да се наложи промяна на дозата или смяна на лекарство.

Напоследък все повече специалисти по дентална медицина у нас препоръчват прием на Инсадент / Insadent®® за окончателно справяне с проблема. Продуктът има 100% природен състав и е напълно безопасен. Формулата му съчетава в едно силата на:

  • фолиева киселина 200 mcg
  • висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg

Съставките се допълват и взаимно допълват ефекта си. Резултатът е усилена продукция и намален вискозитет на слюнката.

В допълнение продуктът съдейства за премахване на лошия дъх от устата, който често съпътства усещането за сухота в устата. Премахва налепите по зъбите и предпазва от кариес, гингивит и пародонтит (пародонтоза).

За постигане на оптимален ефект е желателен по-продължителен прием. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.