сухота в устата лекарства

Много лекарства, които са широко предписвани в медицинската практика, могат да имат като страничен ефект сухота в устата (ксеростомия). За щастие, това е обратим проблем – на пазара у нас има специално създадено природно средство за неговото разрешаване. Но да не избързваме, а да караме подред. Като за начало ще дадем подробности за оплакването и за групите медикаменти, които най-често провокират появата му.

Накратко за сухота в устата

Сухота в устата е състояние, при което продуцираната от слюнчените жлези слюнка не е достатъчна, за да поддържа устата влажна. Проблемът е силно разпространен. Засегнати са между 20 и 40% от хората. Най-потърпевши са жените, възрастните и пациентите с полимедикация, т.е. такива, които взимат повече от пет лекарства дневно.

Повече за сухота в устата вследствие прием на лекарства

Известно е, че над 500 лекарствени средства причиняват като страничен ефект сухота в устата. Те се използват за лечение на често срещани здравословни проблеми в съвременното общество – тревожни разстройства, сърдечно-съдови заболявания, алергии. При предписване и отпускане на подобни лекарствени продукти е необходимо да се вземат предвид потенциалните рискове от употребата им.

Лекарства, които често стават причина за сухота в устата

Открояват се следните групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен водят до ксеростомия:

  • антихистамини (противоалергични лекарства с активно вещество дифенхидрамин, лоратадин, цетиризин)
  • антидепресанти (медикаменти, които се прилагат при тревожни и депресивни състояния, с активно вещество сертралин, циклобензаприн и амитриптилин)
  • антиеметици (лекарствените средства, ефективни при гадене и повръщане, с активно вещество доласетрон и домперидон)
  • антихипертензивни препарати, които се прилагат за контрол на кръвното налягане, с активно вещество салбутамол, амлодипин, лизиноприл
  • антипаркинсонови лекарства за облекчаване симптомите на болестта на Паркинсон и други форми на паркинсонизъм с активно вещество леводопа и трихексифенидил
  • спазмолитици (лекарства, които намаляват или премахват спазъма на гладката мускулатура, с активно вещество дицикловерин)
  • антипсихотици (лекарства, които се прилагат при психични разстройства, с активно вещество сертралин и есциталопрам)
  • транквилизатори (лекарства, които имат способността да премахват нервното напрежение, чувството за страх и безпокойство, с активно вещество амобарбитал, диазепам, есзопиклон)

Природното решение срещу сухота в устата вследствие прием на лекарства

При сухота в устата от медикаментозен произход все повече специалисти у нас препоръчват Инсадент / Insadent®®. Продуктът е изцяло натурален. Представлява комбинация от висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина (Витамин B9). Съставките са комбинирани така че едновременно:

  • усилват продукцията и намаляват вискозитета на слюнката
  • премахват лош дъх от устата
  • оказват ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина

Освен че е ефикасен, продуктът е напълно безвреден. Не са наблюдавани нежелани ефекти и странични реакции дори при продължително приложение. Наличен е в аптеките в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.