причини за кариес

Причини за кариес? Те могат да са толкова разнообразни! Кариесът представлява заболяване на зъбите, което се дължи на бактериите в зъбната плака, консумацията на сладки храни и недостатъчната устна хигиена. То може да доведе до сериозни увреждания на зъбите, причинявайки болка и дори загуба на зъби, ако не бъде лекувано своевременно. През последните десетилетия, честотата на кариеса е значително намаляла благодарение на подобрената устна хигиена и широко разпространената употреба на пасти за зъби с флуорид. Тези два фактора играят ключова роля в ефективната превенция на причините за кариес.

Симптоми, рискови фактори и причини за кариес

Кариесът първоначално се проявява като белезникави или кафеникави петна по повърхността на зъбите. С прогресиране на заболяването се появяват дупки, които могат да достигнат до по-дълбоките слоеве на зъба, увреждайки зъбните нерви и дори корените им. Това води до чувствителност и болка, особено при консумация на студени или сладки храни и напитки. Ако кариесът не бъде лекуван навреме, може да се наложи изваждане на засегнатите зъби.

Кариесът се развива при наличие на три основни фактора: зъбна плака, лоша устна хигиена и честа консумация на захар. Плаката представлява филм от бактерии, слюнка и хранителни остатъци, който се натрупва върху зъбите. Бактериите разграждат остатъчната храна и захарта, произвеждайки киселина, която атакува зъбния емайл и постепенно го разрушава. Бактериите, причиняващи кариес, могат да се предават чрез слюнка.

Децата са особено податливи на кариес, тъй като емайлът на млечните зъби е по-нежен и чувствителен в сравнение с този на постоянните зъби. Рискът от кариес е по-висок при деца, които често консумират сладки храни и напитки, като вафли или сокове. Осигуряването на добра устна хигиена при малките деца също може да се окаже истинско предизвикателство.

Честота на поява, диагностициране и предотвратяване на кариес

Проучвания сочат, че по-голямата част от 12-годишните деца нямат кариес. Въпреки това, около половината от децата на възраст 6-7 години с млечни зъби са засегнати от кариес. При възрастните кариесът е по-разпространен.

За диагностициране на кариес зъболекарите обикновено извършват визуален преглед на зъбите. Допълнителни рентгенови снимки могат да бъдат направени за оценка степента на напредване на заболяването и за идентифицирането на кариес, разположен между зъбите или под пломбите.

Редовното миене на зъбите с паста за зъби, съдържаща флуорид, е ключов метод за предотвратяване на кариес както при деца, така и при възрастни. Флуоридът укрепва зъбния емайл и го предпазва от разрушаване. Зъболекарите препоръчват миене на зъбите поне 2 пъти дневно след хранене.

При децата, флуоридът може да се приема под формата на таблетки или чрез пастата за зъби, съдържаща флуорид, още от ранна възраст. Важно е обаче да се внимава с количеството флуорид, тъй като прекомерната му консумация може да има нежелани странични ефекти.

След причините за кариес и неговата поява, следва неговото лечение

При начален кариес, редовното миене на зъбите с флуоридна паста и нанасянето на флуорид в стоматологичния кабинет могат да бъдат достатъчни за спиране на заболяването. В случай на по-сериозни увреждания, зъболекарят може да измисли друг, алтернативен подход. Ако са засегнати зъбните нерви, лечението на кореновите канали може да бъде необходимо. Понякога засегнатите зъби трябва да бъдат извадени и заменени с мостове или импланти. Но, с развитието на технологиите, нови методи за лечение на кариес също идват на помощ.

Забравете за причините за кариес и просто предотвратете неговата поява

Инсадент / Insadent® притежава мощен противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Неговите свойства включват:

  • Ефективното премахване на плаката предотвратява образуването на кариеси и други зъбни заболявания
  • Повишеното производство на слюнка спомага за поддържане на чистота в устната кухина и неутрализиране на киселините, които разрушават зъбния емайл
  • Помага за поддържане на оптимална влажност в устната кухина, което предотвратява дискомфорта и лошия дъх

Със своите многостранни действия, продуктът ефективно се противопоставя на основните причини за кариеси и тяхната поява. Той спомага за укрепване на венците, поддържане на добра орална среда и предотвратяване на бактериални натрупвания, които могат да доведат до зъбни проблеми. Забравете за причините за кариес и заживейте щастливо!

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и в онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.