пародонтоза профилактика

Има начин да се проведе профилактика на коварната пародонтоза (пародонтит). Запознайте се с нашите съвети как да държите венечното заболяване далече от себе си.

Редовно миене на зъбите

Почистването на устната кухина е ключов фактор за превенция на хроничното възпаление на венците. За да е ефективно, то трябва да се извършва редовно. Оптималният вариант е зъбите да се мият след всяко хранене. Ако обаче нямате такава възможност, не се притеснявайте! Според повечето експерти сутрешното и вечерното почистване на зъбите са напълно достатъчни за поддържане на отлична устна хигиена. За предпочитане е да използвате мека четка, тъй като по-твърдата особено ако се търка агресивно може да разрани венците. Старайте се да миете зъбите по 3 минути. Това е времето, за което можете да отстраните качествено натрупалата се плака. Последно, но не по значение – сменяйте четката за зъби на всеки 3 месеца или след преболедуване. Така ще предотвратите колонизирането ѝ с бактерии.

Използване на конец за зъби

Зъбният конец помага за намаляване на риска от пародонтоза, като почиства труднодостъпните междузъбни пространства. Ето защо трябва да го превърнете в неизменна част от ежедневната грижа за устната кухина. Ползвайте го веднъж дневно – за предпочитане вечер и то преди измиване на зъбите с четка. И не забравяйте – бъдете внимателни, за да не разкървите венците.

Допълнителни грижи за идеална устна хигиена и ефективна профилактика на пародонтоза

Оптималната хигиена на устната кухина предполага още жабурене с вода за уста, използване на интердентални четки за зъби и професионално почистване на зъбите при стоматолог.

Спиране на тютюнопушенето

Пушенето и употребата на тютюн са свързани с по-висок риск от развитие на пародонтоза и по-тежко протичане на възпалението. Това си има своето обяснение. Венците на пушачите са по-податливи на инфекция, тъй като токсичните вещества в тютюневия дим възпрепятстват кръвообращението и доставката на хранителни вещества към венечните тъкани. С оглед на казаното дотук е добре да спрете цигарите своевременно.

Намаляване на стреса

Стресът е отключващ фактор на много заболявания, в т.ч. и на пародонтоза. Причината за това е, че той води до отслабване на имунитета и венците стават по-податливи на пародонталните бактерии. Ето защо трябва да избягвате стресовите ситуации.

Надеждна профилактика на пародонтоза с помощта на доказан природен продукт

Инсадент / Insadent®® e изцяло природен продукт с научно доказан ефект срещу венечни заболявания (гингивит и пародонтоза). Използва се успешно както за превенция така и за лечение. Положителният му ефект върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина се дължи на рационалната комбинация от фолиева киселина 200 mcg и екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays ) 30 mg. В допълнение продуктът усилва продукцията и намалява вискозитета на слюнката. Намалява зъбните налепи и разклащането на зъбите.

За постигане на най-добри резултати се препоръчва продължителен прием. Няма противопоказания.