пародонтоза

Високите нива на кръвна захар, с които се характеризира заболяването захарен диабет, поразяват редица органи и тъкани в организма. Наред с очите, бъбреците и големите кръвоносни съдове нарушения претърпяват и венците. Неслучайно пародонтозата е едно от най-честите усложнения при диабетиците. В настоящата статия ще разгледаме причинно-следствената обусловеност между захарната болест и хроничното възпаление на венците, защото тя е нагледен пример за установената връзка между системните и пародонталните заболявания.

Защо диабетиците са по-уязвими от появата на пародонтоза?

Резултатите от редица изследвания сочат, че хората, страдащи от диабет са изложени на по-висок риск от възпаление на венците (гингивит) и периодонтално заболяване (пародонтоза). Това се отнася най-вече за диабетно болните, които не контролират нивата на кръвната захар в организма си. С времето глюкозата се отделя в слюнката и създава благоприятна хранителна среда за развитие на анаеробна микрофлора в устната кухина, която е изключително вредна. При диабетиците пародонтитът не само протича със значително по-тежка симптоматика, но се наблюдава и тревожна тенденция към “подмладяване” на заболяването.

Как се назначава лечение на пародонтоза при диабетици?

От първостепенна важност е хората, страдащите от диабет, да се консултират със своя ендокринолог, преди да се насочат към денталния кабинет. Добре е да са наясно с общото си състояние, за да улеснят максимално стоматолога при вземане на адекватно решение относно терапевтичния подход, който трябва да се предприеме. Препоръчително е диабетно болните, диагностицирани с пародонтоза, да посетят зъболекаря за назначаване на лечение около час и половина, след като са закусили и са поставили сутрешната си доза инсулин. Това позволява на специалиста да проследи как пародонтозата влияе на нивото на кръвната захар. Стоматологичната практика сочи, че процесът на лечение на пародонтит при диабетиците е значително по-дълъг от този при хора, които не страдат от захарна болест. Добрата новина обаче е, че след като терапията премине успешно, голяма част от диабетно болните значително по-лесно започват да контролират нивото на кръвната си захар.

Кое е най-надеждното средство за лечение на пародонтоза при диабетици?

Освен поддържането на изрядна хигиена на устната кухина специалистите съветват своите пациенти диабетици непременно да използват и натурални средства, за да спечелят битката с пародонтозата. С доказан терапевтичен ефект е изцяло природният продукт Инсадент / Insadent®. Всяка капсула от него съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса и фолиева киселина. Допълващите се активните съставки имат противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. При редовен прием се преустановява резорбцията на алвеоларната кост и се намалява разклащането на зъбите.