заплахи за зъбите и венците

Отхапване, разкъсване, схрускване, раздробяване, сдъвкване – много са дейностите, които зъбите изпълняват неуморно, при това ежедневно. Освен всичко, трябва да запазват добър и представителен вид, за да красят усмивката и да поддържат самочувствието ни. За да съвместяват безпроблемно всичките си роли, зъбите се проявяват като сериозни и издържливи бойци. Времето и дългите години работа обаче взимат своя дан и оставят печата си върху тях. Ето какво сполетява зъбите и венците на всеки от нас и как да се защитим, за да се радваме на добро дентално здраве през целия си живот.

Киселинна ерозия на зъбите

Сред големите врагове на зъбите най-отчетливо се открояват захарта и сладките продукти. Съдържащите се в тях въглехидрати ферментират под действието на бактериите в устната кухина и се трансформират с киселинни съединения, които разрушават зъбния емайл и са основната предпоставка за поява на кариес.
Как да се предпазите: избягвайте захарните изделия, особено сладките газирани напитки и сокове: дъвчете дъвки без захар – те ускоряват отделянето на слюнка, която почиства устната кухина и нормализира киселинността; четкайте редовно зъбите си и полагайте грижи за устната кухина – това ще редуцира значително броя на бактериите в устата и ще я предпази от разрушителното им действие.

Механично износване на зъбите

Функциите на зъбите са основно механични, свързани със сдъвкването на храната и подготвянето й за по-лесно разграждане и усвояване. Специалистите са на мнение, че зъбите не стават по-чупливи и уязвими с напредването на възрастта при хора, които полагат качествена грижа за устното си здраве.
Как да намалите механичното износване на зъбите си: бъдете внимателни при консумация на твърди хранителни продукти; проверявайте и дъвчете внимателно обезкостените маслини, сушени плодове и др.; посещавайте редовно зъболекаря си, за своевременно откриване и отстраняване на увреждания на зъбите.

Проблеми с венците

Най-сериозната заплаха за здравето на зъбите идва от влошаването на състоянието на венците. Рискът за това нараства с възрастта и занемаряването на устната хигиена. Свиването на венците и формирането на джобове в основата на зъбите позволява на бактериите да се заселят и развиват безпрепятствено там. В такива случаи налице е риска от бактериални инфекции, които могат да увредят, венеца, зъбите или придържащата ги алвеоларна кост и да доведат до загуба на зъби и други сериозни дентални проблеми.
Какво можете да направите: полагайте редовни грижи за устната си кухина за унищожаване на бактериите и стягане на венците; консултирайте се със стоматолог при кървене на венците, разклащане на зъб или поява на джоб около него.

Сухота в устата и намаляване на слюнката

Това състояние, известно като ксеростомия, може драстично да увеличи риска от кариес и проблеми с венците, а освен това е основна предпоставка за поява на лош дъх. Ксеростомията се счита за естествено, идващо с възрастта състояние, но е често срещана при диабетиците и освен това е страничен ефект от приема на над 800 лекарствени средства, което я прави много широко разпространена.

Всички изброени състояния са причини за влошаване здравето на устната кухина и поява на сериозни проблеми със зъбите и венците. Всички те са пряко зависими от качеството на устната хигиена и грижите, които всеки полага за денталното си здраве. Специалисти и стоматолози препоръчват приема на Инсадент като доказана възможност за поддържане на здрави венци и здрави зъби и нормално слюноотделяне. Инсадент е удачното природно средство за цялостна дентална грижа.