кариес причини

Зъбен кариес е често наблюдаван стоматологичен проблем, зад който стоят редица причини. В настоящата публикация ще наблегнем над това какво провокира появата на кариеси и как да се избегнат те. Продължете с четенето, за да научите.

Недобра орална хигиена – сред основните причини за кариес

Всеки, който не мие редовно зъбите си, не използа конец за зъби и вода за уста, и не почиства езика си, не следва правилна орална хигиена. А от лошата устна хигиена произлизат множество проблеми, като един от тях е появата на кариеси. Причината за това е задържането на бактерии, образуването на плака и буквалното разяждане на зъбите. Превенция на кариеси не може да бъде извършена без спазването на добра хигиена на устната кухина.

Дълбоки пукнатини по зъбите и проблеми с емайла като причини за поява на кариес

Дълбоките наранявания по зъбите позволяват на бактериите да достигнат до сърцевината на зъба и там да се развиват. За това хората, които имат проблеми с емайла, често могат да страдат от кариеси. Те се нуждаят от навременна стоматологична помощ.

Сухота в устата

Една от естествените функции на човешата слюнка е да потиска развитието на бактерии в устната кухина. За това и хората, страдащи от сухота в устата, са по-уязвими към стоматологични проблеми, включително поява на кариеси. Сухотата в устата може да бъде провокирана от определени заболявания и прием на някои медикаменти. За да се запази добро оралното здраве, трябва да се вземат мерки за справяне със сухотата в устната кухина.

Неправилно хранене

Диетата, богата на рафинирани въглехидрати, сладкиши, кисели храни и газирани напитки, често е виновна за появата на кариеси. Захарта „храни” бактериите в устната кухина и им позволява да се развиват, причинявайки най-различни проблеми. Храните и напитките, съдържащи множество киселинни агенти, увреждат зъбния емайл и също причиняват кариеси. За да се защитите, се постарайте да намалите консумацията на посочените храни и напитки.

Възраст и генетични фактори като причини за образуване на кариес

Възрастта е непряк фактор за поява на кариеси. Обикновено с напредване на годините, хората започват да приемат медикаменти, влошават устната си хигиена и страдат от отдръпване на венците. Всички изброени фактори са предпоставки за образуване на кариеси.
Понякога, кариесите могат да се дължат и на наследствена предразположеност. Някои хора носят гени, които ги правят уязвими към проблеми с емайла и образуване на кариеси.

Поддържане на отлично орално здраве – най-добрата профилактика срещу кариеси

Защитете се от кариеси и други проблеми в устната кухина, като спазвате отлична орална хигиена. Редовно мийте зъбите си, след това използвайте конец и вода за уста, и не забравяйте приема на Инсадент / Insadent®®.

Продуктът е иновативно средство за здрави венци и зъби. Отличава се със съдържание на напълно природни активни съставки – екстракт от Царевична коса и фолиева киселина. Те имат клинично доказано действие, без опасност от странични реакции. Продуктът оказва мощен противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Допринася за намаляване на натрупаната плака, усилва производството на слюнка, бори сухотата в устата и лошия дъх. С всички свои действия се противопоставя на главните причини за поява на кариеси.