какво вреди на зъбите

Питате се какво вреди на зъбите? Продължавайте да четете и ще разберете! В редовете по-долу ще разкрием онези безобидни на пръв поглед навици, които оказват негативно влияние върху денталното здраве.

Използване на зъбите вместо инструмент

Ако сте от хората, които късат конци, отварят опаковки, а понякога и бутилки със зъби, то крайно време е да престанете. Все пак зъбите не са ножица или отварачка! Те са за разкъсване на храната и първичната ѝ механична обработка. В случай че отказвате да го приемете, рискувате да увредите зъбите и да ги счупите.

Гризане на молив/химикал/дръжките на очилата – един от неподозираните отговори на въпроса какво вреди на зъбите

Натрапчивият навик да се гризат подобни предмети е особено опасен за зъбното здраве. Под въздействие на постоянния натиск може да се:

  • появят микрофрактури по зъбния емайл, които с течение на времето да се увеличат и зъбът да стане чувствителен на температурни промени, податлив на кариес и пигментация
  • увреди връзката на зъба с венеца
  • наруши кръвообращението в зоните на постоянен натиск и да се стигне до атрофии

За щастие, вредният навик може да се преодолее, като се замести със занимания за ръцете, ангажиращи фината моторика.

Дъвчене на лед – ето какво вреди на зъбите

Макар да изглеждат безобидни, кубчетата лед крият опасности за здравето на зъбите. При опит да се сдъвчат, те могат да причинят непоправими щети на зъбния емайл и дори да счупят зъб. Причината – голямата им твърдост. Неслучайно за разбиването им се използват мощни блендери.

Консумиране на лепкави храни

Дъвчащи бонбони, сушени плодове, протеинови барчета – все изкушения, на които трудно устояваме. А трябва да ги избягваме, доколкото е възможно. Причината е, че полепват по зъбите, увеличават киселинността в устата и създават предпоставка за зъбни проблеми. Ако не можем да си представим ден без тези лакомства, трябва да си създадем навик да почистваме старателно зъбите след консумацията им.

Вече знаете какво вреди на зъбите. Сега е време да разберете какво благоприятства тяхното здраве…

Много стоматолози с богат опит и завидна ерудиция препоръчват Инсадент / Insadent®® за красиви и здрави зъби. Продуктът е изцяло натурален и по естествен начин се грижи за усмивката. Съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Процесът на стандартизация е гаранция за чистотата и ефективността на всяка капсула.

Съставките допълват и взаимно усилват своето действие. Резултатът е:

  • по-малко зъбни налепи
  • значително по-устойчиви зъби към развитие на кариес
  • стабилизиране на зъбите чрез стимулиране на остеоцитите (зрелите костни клетки)

Освен за зъбите продуктът се грижи и за венците. Съставките са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтит (пародонтоза).