интердентални четки

Интердентални четки за зъби са вид четки, наподобяващи стандартните, но са с доста по-тънка работна част (глава). При определени случаи може да се каже, че са незаменими в почистването на труднодостъпните участъци на зъбите (междузъбните пространства). С помощта на интерденталните четки за зъби е много по-лесно да се почистят остатъците от храна и зъбна плака. На пазара се предлагат два вида интердентални четки за зъби. Първият вариант са четки с правоъгълна форма. Те са подходящи за задните зъби. Затова за по-лесна употреба, четката за задните зъби е с по-дълга дръжка. Вторият вариант са интердентални четки с права глава. Тези четки са предназначени за почистването на предните зъби. Основното, което трябва да имате предвид при избора на интердентална четка е да съобразите ширината на пространството между вашите зъбите. Също така, ако сте с импланти или мост задължително трябва да изберете подходяща четка, съобразна с тези особености.

Интердентални четки – как се използват?

Използването на интердентални четки е сравнително лесно. Четката се промушва в пространството между два зъба близо до основата на венеца. Ако усетите затруднение при навлизането на четката най-вероятно имате нужда от по-малък размер. След поставяне на четката движете напред-назад, като се стремете да почиствате едновременно повърхността на двата зъба и венеца. Повторете процедурата с всички зъби, където разстоянието позволява да се извърши почистването.
Отстраняването на зъбната плака е от изключително значение, защото ако не бъде добре почистена от зъбите, тя се превръща в среда, която предразполага за развитие на бактерии и натрупване на зъбен камък. Последствията от натрупалия се зъбен камък, пък са кървене на венците и заболявания като пародонтит и гингивит.

Какво е гингивит?

Гингивитът представлява възпаление на венците, което се дължи в голяма степен на лоша устна хигиена. Гингивитът започва да се развива, когато хранителните остатъци в устата влязат в контакт с бактериите, населяващи устната кухина. При хората страдащи от гингивит се наблюдава зачервяване, болка и подуване на венците. Освен това, венците кървят при миене на зъбите или при почистване с конец. Ако гингивитът не се излекува своевременно е възможно да прогресира в по-тежко възпаление, което е познато под името пародонтит.

Страшен ли е пародонтитът?

Пародонтитът (пародонтоза) представлява сериозна инфекция, която засяга меките тъкани около зъба и опорно-държащия апарат на зъбите. Пародонтитът е често срещано заболяване в млада и средна възраст. Обикновено пародонтитът е вследствие на натрупана зъбна плака, която с течение на времето формира зъбен камък, създаващ предпоставки за задълбочаването на заболяването. Симптомите при пародонтит са подути и възпалени венци, металически вкус в устата и лош дъх. Впоследствие се появява разстояние между зъбите, образуват се джобове между венците и зъбите. Те започват да се клатят и накрая падат.

При кои хора рискът от развитие на пародонтит е увеличен?

С повишен риск от развитие на заболяването са хората употребяващи тютюневи изделия. Също така пародонтит може да се развие и при хора с генетична предразположеност към гингивит и пародонтит. Предпоставка за развитието на двете заболявания са и промените в хормоналния фон през периодите на пубертета, менопаузата и бременността. Приемът на медикаменти, понижаващи количеството на слюнката също са предпоставка за развитие на коварното заболяване.

Природен дар срещу заболявания на венците

За да се избегне появата на гингивит и пародонтит е препоръчително двете заболявания да бъдат профилактирани, освен с интердентална четка за зъби и с Инсадент / Insadent®. Природният продукт има доказана ефективност при отстраняване на зъбна плака. Това се дължи на неговата натурална формула, която съчетава силата на фолиевата киселина (витамин B9) и екстракта от Царевична коса (Zea Mays). Тези съставки ефикасно неутрализират плакообразуващите микроорганизми и почистват налепите по зъбите. Инсадент действа протективно срещу тежките пародонтални заболявания гингивит и пародонтит. При редовна употреба, от минимум 3 месеца, Инсадент оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Положителните ефекти на Инсадент не спират до тук, доверявайки се на природния продукт вие ще усетите влиянието му спрямо лошия дъх и неприятната сухота в устата. Инсадент има отлична поносимост и е напълно безопасен.