здрави зъби и венци

Грижата за здравето на устната кухина е необходима не само поради естетични съображения. Редица изследвания показват, че добрата устна хигиена е важна за здравето на целия организъм. Какво трябва да знаем, за да се радваме на красива усмивка?

За здрави зъби и венци – витамини К, С, D, В

За поддържане здравето на зъбите и венците се препоръчва консумацията на зелени зеленчуци. Те съдържат витамин К, който участва в процеса на кръвосъсирване. Освен това те са богат източник на витамин С, който поддържа здравето на меките тъкани. Особено сега през летния сезон ежедневно трябва да се консумират някои от тези зеленчуци – магданоз, копър, коприва, спанак, броколи и др.
Калцият е друг основен елемент, необходим за минерализацията на зъбите. Основен източник на калций са млякото и млечните продукти. Освен това тези храни снабдяват зъбите с нужния витамин D. Той се съдържа в зеленолистните зеленчуци и в бобовите растения. За здравето на венците е важно да приемаме и достатъчно витамин В, който се съдържа в пълнозърнести храни, пилешко месо, риба, бобови, млечни продукти и др. Тези продукти съдържат още желязо, магнезий, цинк.

Пазете зъбите си от вредните захари

Много е важно след консумацията на сладкиши и подсладени напитки зъбите да се мият старателно. Няма съмнение, че захарта уврежда зъбния емайл. Това важи както за децата, така и за възрастните. След прием на захар и скорбяла се образуват киселини, които увреждат зъбите и водят до кариеси. Лепкавите храни като желираните бонбони и карамелените десерти например, изискват по-упорито дъвчене, вследствие на което се задържат по зъбите и ги увреждат. Колкото по-често консумирате захарни изделия, толкова повече киселините от тях увреждат зъбите ви. Вместо тях предпочитайте плодове и ядки. Внимавайте за „скрити“ източници на захар и скорбяла в доматения сос, лютеници, дресинги, чипсове и др. Правилното хранене е от огромно значение за доброто здраве на венците и зъбите. Затова е добре да се консумират горепосочените храни, богати на витамини и минерали.

Поддържайте здравето на венците и зъбите с природен продукт

За да се избегнат различни проблеми с венците и зъбите се препоръчва освен правилната хигиена на устната кухина и приемът на природния продукт Инсадент / Insadent®. Той оказва благоприятно въздействие върху венците благодарение на своя състав – екстракт от царевична коса и фолиева киселина. Този природен продукт е подходящ и за деца и възрастни.