почистване на зъбите

Лятото е един от най-дългоочакваните за всички ни сезони поради възможността за заслужена почивка и събиране на тен на избрано според вкуса ни кътче. В тези мигове, далече от грижите и проблемите на забързаното ежедневие забравяме за тях и се отдаваме на моментите, в които сме истински щастливи, а те както знаем са белязани с хиляди искрени усмивки.

И тъй като лятото все още не си е отишло безвъзвратно, и никой от нас не иска да се раздели толкова лесно с него, повечето от нас трескаво планират как и къде по-най-приятният начин да прекарат остатъка от него. Това предполага, че ни чакат още много моменти, предизвикващи красиви усмивки. А за да бъдат те такива е необходимо да притежаваме здрави зъби, лишени от кариеси и петна, ето защо е от изключително значение, точно в тези моменти да не забравяме нито за миг за оралната си хигиена. По този начин ще оставим само и единствено приятни спомени и впечатления у околните. За тази цел стоматолозите съветват когато тръгвате на път към мечтаното за почивка място, да сложите в куфара си четката си за зъби, както и да се придържате към следващите няколко правила, при чието спазване, ще си гарантирате красива усмивка и в края на лятото. Ето ги и тях:

  • Според стоматологът д-р Маргарита Василева, е необходимо да почистваме зъбите си два пъти дневно – сутрин и вечер. Старателното почистване на зъбите не позволява натрупването на зъбна плака върху тях. В зъбната плака се съдържат патогенни (болестотворни) микрооганизми, които спомагат за задържането на киселини, в близост до емайла, което предизвиква разрушаването му и формирането на кариеси. Ако пропуснете няколко измивания на зъбите това води до калцификация (процес, при който се отлагат неразтворими калциеви соли в тъканите) на зъбната плака под действието на калция в слюнката. Всичко това води до формирането на зъбен камък.