възпаление на венците

Появата на възпаление на венците е тревожен симптом на стоматологични проблеми. Кои са основните фактори, които компрометират доброто здраве на устната кухина ще научите в настоящата статия.

Диабет – една от главните причини за възпаление на венците

Според специалисти, диабетът е едно от заболяванията с най-много усложнения. Освен известните – невропатия, коронарна болест на сърцето, диабетно стъпало, диабетиците са предразположени и към стоматологични заболявания като гингивит и пародонтоза.

При неконтролиран диабет, кръвната захар постепенно се отделя в слюнката и създава благоприятна хранителна среда за развитие на вредни микроорганизми. Ако зъбите не се почистват редовно и правилно, са налице условия за натрупване на зъбна плака и зъбен камък. Те от своя страна, са предпоставка за развитие на гингивит и пародонтоза.

От друга страна, захарният диабет води до склерозиране и уплътняване на кръвоносни съдове. Това е причина за влошаване на кръвотока, лошо хранене на тъканите и недостатъчно наличие на кислород и защитни компоненти на кръвта. Тези последици са предпоставка за възпаление на венците.

Диабетът спомага за развитието на заболявания в устната кухина и по друг механизъм

Той пряко отслабва имунната система, което е свързано с повишена податливост на периферните тъкани към инфекции. Най-често се засягат тъканите и органите, непосредствено контактуващи с външната среда – кожа, устна лигавица и дихателни пътища. Това е една от причините гингивитът и пародонтозата да са широко разпространени при диабетиците.

Високите нива на кръвна захар водят до по-честа поява и по-тежко протичане на пародонтоза. Чрез отслабване на локалния имунитет, оралната микрофлора може да се развие прекомерно и да причини възпаление на венците.

Промени в нивата на хормоните като причина за възпаление на венците

При определени състояния на организма често настъпва възпаление на венците под формата на гингивит или пародонтит. Промените в нивата на хормоните повлияват и тъканите на венеца, който става по-податлив към пародонтални заболявания.

Хормоналните промени увеличават притока на кръв към венците и те стават по-чувствителни и подути. Високите хормонални нива оказват отрицателно въздействие върху нормалната защита на организма срещу бактериите, които причиняват инфекции. Това от своя страна, води до натрупване на плака и задържането ѝ върху зъбите. Плаката е предпоставка за възникване на възпалителни процеси в областта на венците. От друга страна, хормоните стимулират растежа на бактериите в устната кухина.

През пубертета се увеличава продукцията на полови хормони (естроген и прогестерон). Според различни проучвания, това води до повишаване на чувствителността на венците към всякакви дразнители, в това число хранителни остатъци и плака. Много често през пубертета, венците се подуват, зачервяват и стават по-чувствителни.

По време на менструация някои жени могат да получат възпаление на венците, което е свързано с настъпилите хормонални промени. Възпалението се характеризира с подуване, зачервяване, лесно кървене от венците, парещо усещане и изразен дискомфорт. Този тип гингивит се обостря преди менструация и симптомите изчезват, когато тя започне.

По време на бременност също се срещат пародонтални проблеми. Според различни проучвания жените развиват гингивит, свързан с бременността, най-често през 2-ри или 3-ти месец. Венците се подуват, зачервяват или се наблюдава изразена чувствителност.

Тютюнопушенето оказва неблагоприятно въздействие върху целия организъм, включително и върху оралното здраве

  • Високото съдържание на въглероден оксид в цигарените изделия предизвиква дисбаланс в устната кухина и създава благоприятна среда за развитие на анаеробни бактерии. Анаеробната (безкислородна) среда е определяща за размножаването на тези бактерии, които отделят вредни токсини и ензими, “даващи тласък” на възпалителен процес.
  • Токсичните вещества в цигарите свиват кръвоносните съдове на лигавицата в устната кухина. Това намалява кръвотока и изхранването на венците и те стават податливи на възпаление под формата на гингивит или пародонтоза (пародонтит).
  • Пушенето предизвиква спазъм на периферните кръвоносни съдове. По този начин намалява притока на кръв и съответно кислород и хранителни вещества към тъканите на венците.
  • Поради съдържанието на катрани в цигарения дим с течение на времето започва оцветяване на венците и зъбите. Често при пушачите се наблюдава и лош дъх или т.н. халитоза.

Поддържането на добра орална хигиена при пушачите е от особено значение за предотвратяване на възпаление на венците.

Отлична грижа за здравето на устната кухина при възпаление на венците

Добрата новина е, че при възникване на проблеми с венците, съществува ефективно решение! Поради риск от възпаление на венците по време на изброените състояния, стоматолозите препоръчват употреба на природния продукт Инсадент / Insadent®. Той съдържа изцяло естествени съставки и е практически безвреден, дори при продължително приемане. Всяка капсула Инсадент съдържа висококачествен пречистен екстракт от Царевична коса и фолиева киселина. Инсадент осигурява отлична грижа за зъбите и венците и се прилага при стоматологични заболявания, включително сухота в устата и лош дъх. При начални симптоми на гингивит или пародонтоза, Инсадент се приема като допълващо лечението средство. Той има противовъзпалително и регенериращо съединителната тъкан действие. Преустановява резорбцията на алвеоларната кост, повишава производството на слюнка и намалява нейния вискозитет.