Вредни храни и напитки за венците и зъбите

Здравето на венците и зъбите на всеки човек зависи основно от 2 неща:

– нивото на неговата устна хигиена

– храните и напитките, които консумира

Ще се учудите колко редовно консумирани продукти се определят като вредни храни и напитки по отношение на денталното здраве.

Вредни храни, застрашаващи здравето на венците и зъбите

Най-зле върху здравето на венците и зъбите влияят следните категории хранителни продукти:
– киселите храни с ниско pH

– храните, богати на захари

– тези, които остават дълго време “залепени” за зъбите

– хранителните продукти, които изсушават устата

В тези категории попадат изненадващо много и често употребявани продукти. Сред тях се открояват следните вредни храни за зъбите и венците: цитруси, туршии, домати, сладкиши, сушени плодове и др.

Вредни напитки по отношение на денталното здраве

Вредните за здравето на устната кухина напитки също се разпределят в подобни категории. Като най-опасни за денталното здраве се посочват:

енергийните напитки. Те са богати на лесно усвоими захари, които буквално отприщват размножаването на вредните бактерии в устната кухина. Това е най-прекият път до проблеми като възпалени венци, кариес и лош дъх в устата.

вино. Високото съдържание на винена киселина в него намалява pH-то в устната кухина. При такива условия бързо се стига до разрушаване на зъбния емайл и развитие на кариес.

концентриран алкохол. Той се разглежда като основна причина за поява на сухота в устата – състояние, известно като ксеростомия. Концентратът действа дехидратиращо, което води до намаляване количеството на слюнката. Най-честите последици от сухотата в устата са появата на лош дъх и кървящи венци.

Кафе. То съчетава вредното действие на виното и концентрирания алкохол. От една страна намалява pH в устата, а от друга – има дехидратиращ ефект и предразполага към суха уста. Още по-сериозна е вредата за зъбите и венците, когато се консумира кафе със захар. Специалистите са на мнение, че няма по-лоша комбинация по отношение на негативния ефект върху денталното здраве.

За намаляване негативния ефект на вредните храни и напитки върху здравето на устната кухина

Има много удобен начин за намаляване негативния ефект на посочените вредни храни и напитки върху денталното здраве. Той не е свързан с избягване на консумацията им. Решението се крие в подобряването на устната хигиена и приемът на продукти за здрави венци и зъби като Инсадент / Insadent®. С добра устна хигиена и прием на Инсадент спокойно може да спрете да се притеснявате за денталното си здраве.

 

Save