поддържане на устна хигиена

Много често се споменава, че устата е основният вход за редица заболявания. Приемането на храната и задържането на остатъци от нея по зъбите и междузъбните пространства създава условия за развитие на разнообразни бактерии, много от които могат да причинят сериозни инфекции, ако се допусне разрастване на броя им. Поради това е необходимо стриктно поддържане на устна хигиена, своевременно почистване на зъбите и венците след хранене за унищожаване на бактериите в устната кухина.

Редица проучвания показват, че хората с дентални заболявания са предразположени към сърдечни проблеми в много по-голяма степен от тези със здрави и обгрижвани венци и зъби.

Доказана е и връзката между възпалителните заболявания на устната кухина, загубата на зъби и хроничните бъбречни проблеми.Разглежда се и връзка между възпалението на венците и влошаването на състоянието на хората с ревматоиден артрит – силата на болката и ставния оток се повлияват благоприятно от лекуването на възпаленията в устната кухина.

Съществува още една област на силно влияние на денталното здраве върху процесите в организма. Тя засяга бременните жени. При тях рискът от преждевременно раждане и недоносеност на плода се засилва, ако по време на бременността се появи заболяване на венците. Хормоналните изменения в женското тяло в периода на бременността засягат структурата на кръвоносните съдове и кръвоснабдяването на цялото тяло, включително венците Затова превенцията и своевременното откриване и лекуване на денталните заболявания е задължителна при бъдещите майки.

Здравият венец има бледорозов цвят и стегната структура, плътно покриваща шийката на зъба. Кървенето, смъкването на венеца, оголването на зъбната шийка и образуването на джоб в основата на зъба са все симптоми на дентално заболяване и риск от поява на възпаления, които могат да имат негативни последствия върху целия организъм.

За избягването на подобни състояния се препоръчва въздържането от тютюнопушене, редовното четкане на зъбите и полагането на допълнителни грижи като почистване на междузъбните пространства с конец за зъби. Своеобразен финален щрих, допълващ идеално посочените грижи, е приемът на Инсадент – природен продукт, препоръчван от много дентални специалисти, поради доказаното му противовъзпалително действие, заздравяващо и регенериращо тъканите в устата, и предпазващо от гингивит и пародонтоза, както и от усложненията за цялото тяло, до които те може да доведат