венците по време на бременността

Денталните прегледи и повишаването на профилактичните грижи за устната кухина са сред основните препоръки, които бременните жени трябва да следват, за да са спокойни за нормалното протичане на бременността и доброто здраве на бебето, което ще родят.

Бременните жени, които страдат от проблеми с венците, са застрашени от три пъти по-висок риск да родят недоносено бебе, в сравнение с жените, при които бременността протича при добро дентално здраве. При почти 25% от преждевременните раждания причината за тях се крие именно в нелекуван дентален проблем, засягащ зъбите или венците. Счита се, че при протичането на заболяване от такова естество се покачват нивата на метаболитните продукти в организма, които стимулират раждането.

Лекуването на проблемите с венците според повечето специалисти е безопасно в началото на бременността и именно това е периодът, в който те могат да бъдат преодоляни без риск за здравето на бъдещата родилка или бебето й. Трябва да се има предвид, че бременността и промените, които настъпват в женския организъм, улесняват появата на възпаления в устната кухина, които да увредят венците и зъбите.

Ето за кои основни симптоми на дентално заболяване трябва да следят бъдещите майки през заветните 9 месеца:

  • подуване на венците, повишаване на чувствтелността им и често кървене, дори при нежно и внимателно четкане на зъбите
  • поява на неприятен вкус и дъх в устата
  • разклащане на зъби
  • често инфектиране и поява на гнойни джобове по венците в основата на зъбите

Освен поддържането на добра лична хигиена и редовните стоматологични прегледи за установяване на евентуално дентално заболяване, бременните жени могат да допълнят грижите за устното си здраве и с приема на капсули Инсадент. Техният природен произход и естествени съставки (фолева киселина и екстракт от царевична коса) допринасят за намаляване на възпаленията в устната кухина, заздравяването структурата и състоянието на венците и предотвратяват появата на опасни за нормалната бременност състояния като пародонтоза и гингивит.