10 интересни факти за зъбите

Поддържането на добра устна хигиена има водещо значение за здравето на целия организъм. Здравите зъби и венци са гаранция за красива усмивка. Освен това позволяват добро сдъвкване и механично обработване на храната, което улеснява целия храносмилателен процес.

Нека ви запознаем с някои интересни факти за зъбите

1. Учени са установили, че преди 2500 г. населението на територията на САЩ декорирало зъбите си с полускъпоценни камъни. Те правели това, не от стремеж за демонстрация на класа или богатство, а защото ценяли високо камъните. Според специалистите тези хора са имали отлични познания относно зъбната структура, тъй като знаели как да пробиват дупка в зъба без да засегнат нервите.

2. През 1948 г. в Китай била изобретена първата четка за зъби. Тя била изработена от свинска четина.

3. През средните векове в Европа кариесите се възприемали като признак на благоденствие.

4. Руснаците започнали за първи път да използват четка за зъби по времето на Иван Грозни. Тя не приличала на съвременните четки за зъби, а по-скоро на зъбна метла.

5. За една година американските стоматолози употребяват 13 тона злато за изработка на мостове, зъбни протези и коронки.

6. Употребата на тютюневи изделия води до увреждане на зъбите. Според специалисти при 48% от пушачите се налага поставяне на протези. Този процент при тези, които не пушат е едва 26.

7. Около 50% от хората страдат от чувствителност на зъбите. Най-силна е болката при употреба на студени, горещи, сладки и кисели храни и напитки.

8. 84% от хората имат налепи по зъбите, езика и венците, което е основна причина за поява на лош дъх в устата.

9. По време на дъвчене върху зъбите пада натоварване, което се равнява на 70 килограмова сила. Ето защо грижата за зъбите трябва да бъде извършвана с особено внимание.

10. Съдържащите се в стоматологично средство Инсадент / Insadent® фолиева киселина и екстракт от царевична коса осигуряват цялостна грижа за зъбите и прилежащите им структури, оказвайки противовъзпалителен и регенериращ ефект върху тях.