Четкане на зъбите

Устната хигиена е един от най-добрите приятели на красивата усмивка. Освен това тя не отнема много време – общо около 10 минути дневно. Почистването на зъбите намалява количеството на бактериите в устната кухина и хранителните остатъци, увреждащи емайла. Според специалисти най-ефективната техника за тази цел е четкането на зъбите с четка и паста за зъби. Това помага за поддържането на блестящи, бели и здрави зъби. Извършва се сутрин и вечер в продължение на 3 минути.

Техники за четкане на зъбите

Метод на Фонус

При него четкането на зъбите се извършва с кръгови движения. С четката се допират двете редици от зъби, като тя се насочва по такъв начин, че влакната й да са перпендикулярни на повърхността на зъбите. След това четката се движи отляво на дясно или обратното.

Хоризонтално четкане

При него влакната на четката образуват 90 градусов ъгъл със зъбната повърхност. Четката трябва да се движи напред и назад върху зъбите.

Метод на измитащите движения – въртелив метод

При него влакната на четката са разположени паралелно на повърхността на зъбите, като върха им сочи към венците и преминава надолу към дъвкателната им повърхност. По този начин се измитат всички остатъци от храна и бактерии. Движенията се повтарят пет пъти преди да се премине към следващата зона.

Метод на Бас

Този метод е изобретен специално с цел премахване на плаката от венечната бразда. Четката е поставена така, че да образува ъгъл от 45 градуса със зъбната повърхност. Влакната на четката се притискат леко за да може да навлязат във венечната бразда. Движенията са кръгови или вибрационни, с малка амплитуда. За да се избегнат нараняванията е важно четката с която се изпълняват движенията да бъде с мек косъм.

Метод на Леонард

Той е лесен за изпълнение и включва вертикално четкане на зъбите.
Като допълнение към следването на посочените методи за почистване на зъбите специалистите препоръчват употребата на природния продукт Инсадент / Insadent®. Той съдържа екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан в устната кухина и предпазва от редица дентални проблеми.