черна плака по зъбите

Първото световно проучване на метагеномиката на черна плака по зъбите на възрастни отваря път към ефективно лечение за елиминирането ѝ. То е проведено от изследователския екип на Групата за орална микробиология на университет „Кардинал Ерера“ (CEU UCH) във Валенсия, Испания. Резултатите са публикувани в сп. Scientific Reports, което е част от редакционната група на Nature Research.

Учените описват и сравняват микробното разнообразие на бялата и черна плака по зъбите на 26 възрастни доброволци

Уточняваме, че черната плака е тъмно оцветяване на зъбния емайл, което се появява най-често до венците. Има доказателства, че тя е с бактериален произход, но по настоящем няма окончателно лечение за премахването ѝ.

През 2018 г. Групата за орална микробиология на CEU UCH представят резултатите от пионерско изследване. То е посветено на прилагането на фототерапия за унищожаване на бактериите, причиняващи черни петна или плака по зъбите. Благодарение на този терапевтичен метод изследователите успяват да намалят бактериалната колонизация в плаката и да изсветлят цвета на налепите. Надеждата им сега е, че ще намерят начин за премахването на тъмната плака с бактериален произход, като опознаят нейната метагеномика.

Водени от научно любопитство, учените успяват да изготвят карта на микробиома на черната плака по зъбите на възрастни

От нея става ясно, че бактериалното разнообразие в тъмната плака е по-малко, отколкото това в бялата плака. И още – 5-те най-често срещани бактерии в черните налепи по зъбите на изследваните възрастни хора са:

  • Капноцитофага (Capnocytophaga)
  • Лептотрихия (Leptotrichia)
  • Фузобактерии (Fusobacterium)
  • Коринебактерии (Corynebacterium)
  • Стрептококи (Streptococcus)

Изследователите идентифицират и рисковия фактор за появата на черна зъбна плака при възрастните. По думите им това са биосинтетичните пътища на хем-протеините (протеини с простетична група, съдържаща желязо) в организма.

„Надяваме се, че направените открития ще ни помогнат да открием ефикасен метод за премахване на черните налепи по зъбите“, казват авторите на изследването.

Докато бъде намерен начин за елиминиране на черна плака по зъбите, профилактиката остава най-доброто лечение

Срещу зъбна плака и налепи с различен цвят наши стоматолози препоръчват Инсадент / Insadent®® течни капсули. Това е изцяло природен продукт за здрави зъби и венци. Натуралната му формула съчетава в едно силата на фолиева киселина и екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays). Съставките се допълват и усилват действието си. Силно изразеният противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната и епителната тъкан в устната кухина превръщат продукта в подходящо средство срещу:

За постигане на оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.
Продуктът е наличен в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.