Храни и напитки за здрави зъби

Изборът на правилните храни при гингивит със сигурност може да е от полза за по-бързо овладяване на възпалените венци. Ако не се вземат своевременни мерки, е възможно състоянието да се задълбочи и да прерасне в пародонтит – една от водещите причини за загуба на зъби. Ето защо не бива да подценяваме на пръв поглед безобидните симптоми като подуване и кървене на венците.

Доказано е, че диетата може да се отрази върху съвкупността от бактерии в устната кухина. Затова в следващите редове споделяме как да допълните оптималната дентална хигиена с хранене, което е благоприятно за оралния микробиом.

Вредни храни при гингивит и техните алтернативи

Всички сме чували, че сладкото определено не е най-добрия приятел на денталното здраве. И затова си има логично обяснение. Денталната плака, която води до възпаление на венците, се натрупва в резултат от прекомерен растеж на вредни бактерии в устната кухина. А похапването на сладкиши създава благоприятни условия за образуване на колонии от патогенни микроорганизми, защото бактериите се подхранват от захарта. Затова е препоръчително да сведем до минимум консумацията на торти, шоколади и други захарни изделия при гингивит. Като алтернатива може да заложим на десертите с ксилитол. Например, подсладената с ксилитол дъвка помага за неутрализиране на киселинността на плаката, което е позитив за оралното здраве. Важно е да отбележим, че в групата на сладкишите, с които да внимаваме при гингивит, попадат още подсладените напитки и дори сушените плодове.

При възпалени венци е препоръчително да си имате едно на ум и с киселите храни. Те повишават чувствителността на зъбите и венечната тъкан и също създават благоприятна среда за размножаване на бактерии. В тази графа, освен киселите краставички, попадат домати, цитруси и алкохол.

Още храни и напитки, които да избягвате при гингивит

По-малко известен факт е, че храните и напитките, които изсушават устната кухина, не се препоръчват при възпалени венци. Става въпрос най-вече за кафето и алкохолът, които намаляват слюнкоотделянето – най-добрият защитен механизъм срещу бактерии в устната кухина. По-добрият избор е да заложите на чаша вода и временно да се лишите от кофеиновите и спиртни напитки.

Другата изненада са повечето тестени продукти, включително бързи закуски, пица, паста, чипсове и др. Въпреки че на пръв поглед тази група храни изглеждат безвредни за оралното здраве, те се разграждат до прости захари в устната кухина и се превръщат в храна за вредните бактерии.

Към подходящата диета при възпалени венци добавете и прием на природен продукт

Истината е, че храненето е само един от компонентите за добро дентално здраве. Грижата за устната кухина включва още задължително поддържане на безупречна орална хигиена и прием на Инсадент / Insadent®. Всяка капсула от натуралното средство съдържа оптимални количества висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина. Двете активни съставки действат противовъзпалително и регенериращо върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, преустановяват резорбцията на алвеоларната кост, стимулират отделянето на слюнка и намаляват нейния вискозитет. Продуктът е с висок профил на безопасност. Препоръчва се за продължителна употреба.