бактерия населяваща устната кухина

Поддържането на добра устна хигиена има водещо значение за добро орално здраве. Доказано е, че в устната кухина живеят повече от 600 вида микроорганизми, като във всеки милилитър слюнка се съдържат по 100 милиона бактерии. Това определено звучи стряскащо, но всъщност се приема за абсолютно нормално.

И до ден днешен заболяванията на венците не спират да изненадват различни изследователи, а ключови открития променят кардинално разбиранията ни за тях.

Експертите са на мнение, че откриването на нови видове бактерии в устната кухина може да помогне в разгадаване на точните причини, водещи до развитие на заболявания на венците и зъбите. Неотдавна група учени от Лондонския дентален институт направиха ново дентално откритие. Те изолираха съвсем непозната до момента бактерия от устната кухина – Prevotella histicola, която не е била известна до момента. Според проведените изследвания бактерията е захаролитична, т.е. разгражда захарите, попаднали в устата до киселини (оцетна, изовалерианова, млечна и сукцинитова). Развива се в безкислородна среда, което означава, че може да живее без наличие на кислород и да се развива в дълбоки венечни джобове или кариозни лезии.

Установено е, че заболяванията на венците (гингивит и пародонтоза) и кариесът са едни най-често срещаните медицински състояния при човека. Те се причиняват от нормално живеещите в устата микроорганизми. При недобра устна хигиена бактериите започват да се размножават и отделят опасни ензими и токсини, което е свързано с поява на различни дентални проблеми. Стоматолозите са категорични, че осъществяването на всекидневна профилактика е от съществено значение за предотвратяване на проблеми в устната кухина. Отлично профилактично средство с доказан ефект на действие е Инсадент.

Активните му съставки (екстракт от царевична коса и фолиева киселина) притежават изразено противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Освен за профилактика Инсадент може да се комбинира с антибиотик при възпаление на венците и пародонта. Природният продукт може да се приема продължително време, тъй като на практика няма нежелани ефекти.