пародонтоза

Пародонтозата, известна в медицинските среди като пародонтит, е заболяване, свързано с възпаление на венците. То обаче далеч не се ограничава с поява на щети единствено в устната кухина. Напротив, възпалението на венците и развитието на пародонтоза е рисков фактор за поява на редица усложнения, включително инфаркт.

Доказателство за връзката между пародонтозата и инфаркта

Солидно доказателство в подкрепа на връзката между тези състояния дава наскоро проведено изследване в Швеция. През януари тази година учени в скандинавската страна са проследили денталното здраве при група пациенти, преживели инфаркт на миокарда. Оказало се, че почти половината от тях са страдали от напреднал стадий на пародонтоза. Изчислява се, че хората с пародонтит имат с около 40% по-висок риск от поява на инфаркт от тези с добро дентално здраве. Допълнително увеличаване на риска се наблюдава при пушачи, диабетици и страдащите от други хронични заболявания.

Заключението на учените

Инфарктът на миокарда е потенциално смъртоносно състояние, което може да бъде предизвикано от редица причини. Действието на някои от тях много трудно би могло да бъде елиминирано, но пародонтозата като рисков фактор подлежи на пълно овладяване.
Главно условие за това е навременното откриване на проблема с венците и вземането на ефективни мерки за отстраняването му.

За навременно откриване на пародонтозата и преодоляването й

На всеки трябва да е ясно, че препоръките за редовни стоматологични прегледи не са напразни. Само тогава може да се диагностицира специфично заболяване като пародонтозата в ранен стадий и да се вземат своевременни мерки.

Лечение на пародонтоза може да се проведе успешно и с него да се избегне опасността от последващи здравни усложнения като инфаркт. Много хора се доверяват на различни методи за овладяване на състоянието – от изплакване със смрадлика до прием на лекарство за възпалени венци със спорен и недоказан ефект.

Оказва се обаче, че най-доброто лекарство си остава добрата устна хигиена и полагането на достатъчна грижа за зъбите и венците. Цялостна грижа за осигуряване на здрави венци и здрави зъби осигурява природния продукт Инсадент / Insadent®, заедно с редовно отстраняване на зъбната плака и ежедневно четкане на зъбите. Инсадент е първи избор на много лекари в борбата с пародонтозата. Приемът му може да помогне на много пациенти да подобрят денталното си здраве и да се предпазят от тежките последици върху здравето, които пародонтозата предизвиква.