устна кухина

Нашата устна кухина е населена от голям брой бактерии. Когато пренебрегваме оралната хигиена, балансът на нормалната микрофлора се нарушава и се създава предпоставка за възникване на стоматологични проблеми. Нека заедно разберем кои са най-често срещаните дентални проблеми и кои са ефективните методи за предотвратяването им.

Устна кухина – топ проблеми

Лош дъх в устата (халитоза)

Голям брой хора са в плен на това неприятно състояние, при което от устната кухина се излъчва неприятна миризма. Важно е да се отбележи, че халитозата не се разглежда като заболяване. Тя обаче може да стане причина за появата на такова.

Според дентални проучвания около 85% от засегнатите от халитоза се нуждаят от професионална стоматологична помощ. Причината е, че домашните средства срещу лош дъх само замаскират проблема, а не го решават.

Кариес

Зъбният кариес е второто най-широко разпространено заболяване след настинката. Ключова роля за появата му имат бактериите в нашата устна кухина, които формират зъбната плака при нередовно или недобро почистване на зъбите. Полепвайки по повърхността на зъбите, патогенните микроорганизми разграждат въглехидратите от приетата храна. В резултат на това се образуват киселини, които увреждат зъбния емайл, а по-късно водят до поява на кариес.

Гингивит

От острото възпаление на венците страдат много хора по света и у нас. Предразполагащи фактори за развитието му са тютюнопушенето и хормоналният дисбаланс. В повечето случаи виновни за появата му са бактериите в нашата устна кухина. В случай че не се предприемат навременни мерки за овладяване на възпалението гингивитът може да прерасне в пародонтоза.

Пародонтоза

Пародонтозата представлява хронично възпаление на венците, при което освен гингивалните (венечни) тъкани се засяга и прилежащата съединителна тъкан. На медицински език се означава с понятието „пародонтит“. Сред основните причини е за загуба на здрави зъби.

Афти

Афтите представляват малки ранички по лигавицата на нашата устна кухина. Съществуват различни причини за тяхната поява. Най-важният рисов фактор за образуването им обаче е лошата устна хигиена.
Афтите могат да бъдат доста неприятни и болезнени, особено когато се локализират по различна част от устната лигавица (твърдо или меко небце, устни, бузи, език).

Чувствителни зъби

Чувствителността на зъбите е често срещан стоматологичен проблем, който засяга милиони хора по света. Неприятното усещане е свързано с болка или дискомфорт в зъбите след консумация на сладко или при прием на топли и студени напитки. Дискомфортът се усилва при миенето на зъбите или използването на дентален конец.

Устна кухина – стратегии за профилактика на денталните проблеми

Повечето от изброените проблеми в устната кухина могат да бъдат предотвратени. Поддържането на добра устна хигиена е най-ефективната мярка.

Профилактичните мерки срещу проблеми в устната кухина включват:

  • редовна смяна на четката за зъби (на всеки 3 месеца)
  • миене на зъбите най-малко 2 пъти на ден
  • приемане на здравословни храни
  • избягване на храни и напитки с високо съдържание на захар
  • редовно почистване на зъбната плака и зъбния камък

Най-надеждното природно средство срещу проблеми в устната кухина

Видни стоматолози отбелязват, че природният продукт Инсадент / Insadent® е неизменно допълнение към превантивните грижи за устната кухина. Той е без конкуренция на пазара у нас, тъй като е с несравнимо качеството на съставките, иновативна фармацевтична форма и нова технология на производство.

Всяка капсула на Инсадент съчетава в едно силата на висококачествен екстракт от десапонизирана фракция Царевична коса и фолиева киселина. Научно доказано е, че съставките оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Благотворното им влияние върху денталните тъкани превръща Инсадент в отлично средство за превенция на най-често срещаните дентални проблеми в устната кухина. Съставките на Инсадент са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза.

Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула

Инсадент се предлага в иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на съставките, а оттам и по-мощен ефект. Има отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за дълговременна употреба.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва Инсадент да се приема редовно и продължително време по 1-2 капсули дневно непосредствено преди хранене. При нужда курсът може да се повтори.