бактерии в устната кухина

Лятото закономерно отива към своя край, но патогенните микроорганизми, които населяват нашата устна кухина, нямат намерение да си тръгнат. Не пропускайте настоящата статия, за да разберете кое благоприятства тяхната поява, на какви опасности излагат денталното ни здраве и как ефективно да ги прогоним.

Фактори, които предразполагат колонизирането на устната кухина с бактерии през летните месеци

Два са основните фактори, които водят до колонизиране на устната кухина с бактерии през отпускарския сезон. Първият е неглижирането на устната хигиена, а вторият – впускането в кулинарни прегрешения. Опитът на стоматолозите показва, че когато сме обзети от лятното настроение, сме по-склонни да консумираме захар и алкохол в излишък и да не мислим за здравето на устната кухина. И докато бактериите триумфират, зъбите и венците ни буквално страдат.

Опасности, които крие неконтролируемото размножаване на бактерии в устната кухина

Специалистите порицават подобно несериозно поведение, тъй като компрометира здравето на устната ни кухина. Най-честите проблеми, с които можем да се сблъскаме в резултат на неконтролируемото размножаване на бактерии в устата, са гингивитът и кариесите. Ето защо трябва да направим всичко по-силите си, за да елиминираме патогените час по-скоро.

Стратегии за ограничаване популацията на бактериите в устната кухина

Избягването на провокиращите фактори е най-сигурният начин за справяне с бактериите в устната кухина.
Експертите напомнят, че трябва да поддържаме правилна устна хигиена. Необходимо е да почистваме зъбите с кръгови и „изчеткващи“ движения след всяко хранене. Наложително е да се погрижим и за междузъбните пространства. Наш помощник в тази важна задача, е конецът за зъби. Езикът също не бива да се пренебрегва, тъй като той е истинско „свърталище“ на бактерии. Можем да ги отстраним с помощта на специално предназначените за тази цел четки. За да е пълна грижата за устната кухина, е добре да използваме вода за уста. Освен че спомага за отстраняване на бактериалната плака, тя бори и лошия дъх.
В случай че нямаме възможност да извършим процедурата по измиване на зъбите, можем да прибегнем до употребата на дъвка без захар или такава с ксилитол след хранене. Тайната на този спасителен трик се крие в способността на любимото на много деца и възрастни лакомство да повишава pH на устата и да стимулира слюноотделянето. По този начин се неутрализира негативният ефект от действието на киселините върху зъбния емайл. До тази алтернатива обаче не бива да прибягват хората, които носят брекети или страдат от бруксизъм (скърцане със зъби).

Достъпният и надежден природен продукт срещу бактерии в устната кухина

За безкомпромисна грижа на устната кухина все повече стоматолози у нас препоръчват на своите пациенти да се доверят на Инсадент / Insadent®. Този 100% натурален природен продукт е способен да елиминират без остатък бактериите, които застрашават денталното здраве през лятото. Мощният му ефект се дължи на рационалната комбинация от фолиева киселина и висококачествен екстракт от Царевична коса. Прецизно дозирани и пречистени до съвършенство, активните съставки противодействат на развитието на патогените. Освен това оказват силно противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, усилват продукцията на слюнка и премахват лошия дъх. Съставките на Инсадент са проучени щателно по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза. Продуктът има отлична поносимост и не крие абсолютно никакви рискове за здравето дори при продължителна употреба. За постигане на оптимален ефект е препоръчително приемът на Инсадент да продължи минимум 3 месеца.