устната кухина с напредване на възрастта

Стареенето е естествен процес, който се отразява на денталното здраве, като в устната кухина с напредване на възрастта започват да се наблюдават редица промени. За щастие със спазване на отлична хигиена и редовни посещения на зъболекарския кабинет е възможно заболяванията на венците и зъбите да бъдат предотвратени или забавени във времето. В следващите редове вижте кои са най-често срещаните проблеми и как да ги преодолеете.

Проблеми в устната кухина, които често се проявяват с напредване на възрастта

Възрастните хора са уязвима група по отношение на проблеми с денталното здраве. Ето кои са най-честите причини за дискомфорт в устната кухина:

  • Потъмняване на зъбния емайл
  • Сухота в устата
  • Заболявания на венците

С годините цветът на зъбите постепенно се променя, като обикновено те изглеждат по-жълти и тъмни. Причината е, че с течение на времето външният слой на емайла изтънява и дентинът (твърдата жълта тъкан под емайла) става видим. В допълнение към това прогресивната консумация на някои храни, тютюнопушене, травми и различни заболявания също допринасят за потъмняване на емайла при възрастните.

Около една трета от хората над 65 годишна възраст са се сблъсквали със сухота в устата, известна още като ксеростомия. Състоянието се проявява, когато жлезите не произвеждат достатъчно слюнка. Най-често чувството за сухота се появява след прием на някои лекарства. Възрастните хора обикновено взимат повече медикаменти от младите, следователно и оплакването се срещат по-често при тях. Някои хронични заболявания като диабет също предизвикват състоянието.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията две трети от хората над 65 години са засегнати от пародонтоза. Това възпалително заболяване на венците се развива кумулативно. Венечната тъкан се уврежда и започва постепенно да се отдръпва от зъбите. Образуват се джобове, които правят зъбите по-слаби, а с времето е възможно заболяването да доведе до разклащане и загубата им.

Съвети за профилактика

Съветът на специалистите за добро орално здраве с напредване на възрастта е редовна профилактика на устната кухина от младини. Основното правило е да се поддържа добра орална хигиена, което включва измиване на зъбите по два пъти на ден, почистване на междузъбните пространства с конец поне веднъж дневно и посещение при зъболекар на всеки 6 месеца. Още препоръки за здрави венци и зъби са:

  • Използване на четка за зъби с мек косъм за предпазване на венечната тъкан и зъбния емайл
  • Прием на достатъчно вода срещу сухота в устата
  • Консумиране на по-малко сладкиши, кафе и алкохол за превенция на потъмняване на зъбите и възпаление на устната кухина
  • Преустановяване на тютюнопушенето, за да се предотврати развитие или задълбочаване на проблемите в устната кухина

Към тези препоръки прибавете и прием на изцяло природен продукт, който се грижи за здравето на устната кухина

За здрави венци и зъби специалистите у нас препоръчват прием на Инсадент / Insadent®®. Този изцяло натурален продуктът действа противовъзпалително и регенериращо върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, намалява налепите, преустановява резорбцията на алвеоларната кост и намалява разклащането на зъбите. По този начин приемът му съдейства за премахване на усещането за сухота в устата, отстраняване на налепите по зъбите и предпазване от кариес, гингивит и пародонтит (пародонтоза). Този мощен ефект се постига благодарение на натуралните съставки – екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които се отразяват благоприятно на здравето на устната кухина. Продуктът е с отличен профил на безопасност. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием.