здрави зъби и венци

Зъбите са наша безценна даденост и заслужават качествени грижи. Здравите зъби са единственото средство, което може да ни осигури нормално хранене, а от там и здраве.

Грижи за зъбите – основни грешки

Полагайки грижи за зъбите си много хора допускат 2 основни грешки:

1. Считат, че е достатъчно да се грижат единствено за зъбите си и че четката за зъби е достатъчно средство за осигуряване на съответните грижи.

2. Полагат грижи основно за предните си зъби, които са винаги на показ и не отчитат възможността, че задните може да са в по-лошо състояние.

Истината е, че за да имаме здрави зъби трябва да полагаме цялостна дентална грижа – не само за зъбите, но и за венците, езика и за всички тъкани в устната кухина. Освен това е необходимо да се реагира своевременно при какъвто и да било дентален проблем, независимо дали е проблем със зъбите, кървящи венци, хронично възпаление на венците, суха уста или лош дъх. Изчакването в такива случаи е недопустимо, защото различните заболявания на венците, зъбите и устната кухина като цяло са прогресивни и неизбежно се влошават. Затова и много от хората, които не са потърсили навременна помощ развиват гингивит, пародонтит и др. усложнения.

Откъде идват основните опасности за здравите зъби?

Специалистите посочват три фактора, които се разглеждат като главни врагове на здравите зъби.

Факторът захар

Захарозата, по-позната ни във вид на трапезна захар е водеща причина за поява на кариес и други проблеми със зъбите, но далеч не е единствената. Други въглехидрати действат не по-малко пагубно върху зъбния емайл. Скорбялата например, позната и като нишесте е основна съставка в картофите и житните култури. При контакт на скорбялата с амилазния ензим на слюнката се отделят киселинни продукти, които буквално действат като киселинен дъжд върху емайла, постепенно го разрушават и правят здравите зъби много по-предразположени към образуване на кариес.

Възпаление на венците

Възпалението на венците и появата на някое от сериозните венечни заболявания като гингивит и пародонтоза са в много по-голяма степен отговорни за увреждането на здравите зъби и тяхното падане, отколкото кариесите. Заболяванията на венците засягат в най-голяма степен хората, които неглижират устната хигиена и не полагат грижи за редовно отстраняване на натрупаната зъбна плака. Тя е идеална среда за развитие на редица опасни бактерии, чиито отпадни продукти разрушават здравите зъби и увреждат тъканите в устната кухина. Ако не се отстранява своевременно зъбната плака се стига до оплаквания от кървящи венци и лош дъх, зъбни болки и развитие на споменатите гингивит и пародонтоза.

Намалено количество слюнка и сухота в устата

Състоянието е известно като ксеростомия и също е сред враговете на здравите зъби. Слюнката има противомикробно действие и спомага за очистване на зъбите от настанилите се върху тях бактерии и продуктите на тяхната дейност. Причините за ксеростомията са различни, а състоянието почти винаги изисква лекарска консултация.

Как да си подсигурите здрави зъби?

Както стана ясно здравето на зъбите изисква полагането на грижи за цялата устна кухина. Всеки може да си ги осигури с правилната устна хигиена и приема на Инсадент / Insadent®. Това е комбиниран продукт с комплексно действие за здрави венци и здрави зъби. Инсадент заздравява тъканите в устната кухина и стимулира слюноотделянето.