Състоянието на устната кухина

От векове при покупката на коне и други видове домашни животни се проверява състоянието на тяхната устна кухина. Това е водещ показател за определяне на здравословното състояние на животното и по-важно – на неговата възраст. Неоспорим факт е, че денталното здраве се влошава с годините при всички бозайници. Ние хората обаче имаме предимството да полагаме допълнителни грижи, за да поддържаме здравето на устната си кухина до дълбока старост. Именно на тези грижи е посветена тази публикация.

Промени в състоянието на устната кухина с годините

Попадането на храната в устата и контактът й с денталната лигавица стимулира отделянето на слюнка. От една страна тя стартира разграждането на храната, а от друга – има защитен ефект за устната кухина. Слюнката съдържа ензими, които унищожават редица вредни бактерии, т.е. действа антибактериално. Количеството на отделяната слюнка обаче намалява с годините. Това повишава риска от хронична сухота в устата, възпаление на венците, поява на кариеси и общо влошаване на денталното здраве.

Нередовното четкане на зъбите е още една причина за влошаване на денталното здраве. Ако натрупаната плака не се отстранява редовно, се стига до натрупване на зъбен камък, който дори най-усърдното четкане не може да премахне.

С напредването на възрастта зачестяват и проблеми като кървене и отдръпване на венците, и оголване на зъбите. Именно тези процеси са причина зъбите при възрастните хора да изглеждат по-дълги от нормалното. Своеобразното стопяване на венците с годините се дължи в основна степен на действието на бактериите в устната кухина. Постепенно се откриват шийките на зъбите. Това създава 2 основни опасности:

  • зъбите постепенно се разклащат и опадат
  • повишава се рискът от инфектиране на подлежащите тъкани и алвеоларната кост и развитие на пародонтоза

Как да компенсираме неизбежните промени и да поддържаме здрави венци и зъби с напредването на възрастта?

Споменатите изменения в нашата устна кухина са нормално явление за хората над 40-годишна възраст. В последните години обаче неправилното хранене, тютюнопушенето и други външни фактори водят до влошаване на денталното здраве на много по-ранна възраст. Днес състоянието на устната кухина много трудно може да се ползва като меродавен фактор за определяне на възрастта на човека.

Както споменахме в началото обаче, разполагаме с доказано ефективни механизми за поддържане здравето на устната кухина незасегнато от възрастта. За стимулиране на слюноотделянето, поддържане и възстановяване на тъканите в устната кухина, разчитайте на Инсадент / Insadent®. Комплексният ефект на Инсадент се дължи на комбинираното му антибактериално и регенериращо действие. Продуктът се ползва изключително успешно при гингивит, пародонтоза, сухота в устата (ксеростомия) и др. проблеми с устната кухина.