лош дъх

Най-често хората се сблъскват с проблема лош дъх сутрин, след като слюнката в устната кухина е изсъхнала или при силна дехидратация на организма. Но все пак има и някои здравословни състояния, които могат да се окажат причина за появата на лош дъх.

Средно около 25% от хората по света страдат хронично от проблема лош дъх. Изследователи са установили, че причина за този проблем се оказват бактерии на езика и в основата на венците, които излъчват газ.

Кои съединения причиняват лош дъх?

В началото на 70-те години на миналия век учени от университета в Британска Колумбия използвали машина за отделяне на комплексни газообразни съединения на съставните им части. Оказало се, че серните изпарения, които най-лесно се изпаряват, са едни от най-силно миришещите химикали, открити и при лош дъх.

Оттогава до днес учените са открили над 150 молекулярни съединения в човешкия дъх, повечето от които с лош аромат. Но с годините, повечето изследвания установили, че две от тях се открояват най-много като причинители на лош дъх – това са сероводород и метилмеркаптан. Оказва се, че колкото по-високи са нивата на тези две молекули в човешкия дъх, толкова по-лош е той.

Последни данни за решение на проблема лош дъх

По последни данни според международни проучвания сред най-ефективните стратегии за премахване на лош дъх се оказва по-скоро повишаване на броя на добрите бактерии в устната кухина, отколкото унищожаване на лошите бактерии и техните вторични продукти. Не случайно чрез използването на обикновена вода за уста и редовно миене на зъбите се постига само временен ефект.

Съвременен подход за решение на проблема лош дъх

Голяма част от решенията за премахване на лош дъх само временно овладяват положението. Такива са миене на зъбите след всяко хранене, чистене на междузъбните пространства с конец за зъби, изплакване с вода за уста и избягване на храни, които водят до появата на лош дъх като лук и чесън. Изчистването на езика с мека, неагресивна четка може за няколко часа да подобри състоянието. Но тези стъпки не биха довели до окончателно и трайно решение на проблема.

Необходимо е предприемането на комплексни действия, с които се постига трайно решение на проблема. Такива са добра устна хигиена, отказване от вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, както и ограничаване на храни, съдържащи захар. Но в допълнение към тези действия благоприятен и траен ефект се наблюдава при прием на Инсадент / Insadent®. Това е стоматологично средство с доказана ефективност на основата на фолиева киселина и царевична коса (екстракт от Zea Mays).
Инсадент успешно се справя с проблеми като лош дъх, сухота в устата (ксеростомия) и някои заболявания на венците като гингивит и пародонтит.