диабет орално здраве

Ксеростомия е медицинското понятие на добре познатия на много хора дентален проблем сухота в устата. Липсата или слабото отделяне на слюнка в устната кухина за известен период от време е една от основните причини за това състояние.

То може да предизвика затруднение в някои основни човешки дейности като говорене, хранене и смилане на приетата храна и дори има риск от недохранване. Влошаване качеството на живот на хората, които страдат от ксеростомия се дължи основно на последствия като подтиснатост и постоянни нарушения в устата и гърлото.

Сухота в устата – една от най-честите прояви на диабет тип I и тип II

Сухота в устата е състояние, което се среща сравнително често при хора, страдащи от захарен диабет. Оказва се, че ксеростомия е симптом, който съпътства както диабет тип I, така и диабет тип II. Но той не се проявява при всеки диабетик.

Когато този симптом е налице при хора с диабет, може да се стигне и до други сериозни дентални проблеми, като загуба на зъб, което се получава вследствие на високите нива на кръвна захар и невъзможността на организма да се бори с инфекцията. Наблюдава се и промяна във вкусовите рецептори, поради намаленото количество слюнка в устната кухина.

Точната причина за това защо ксеростомия е характерна проява на захарен диабет не е ясна, но една от теориите гласи, че високата кръвна захар и процеса на стареене могат да причинят сухота в устата. Освен това някои медикаменти, които се приписват на хората, страдащи от диабет, също могат да причинят намалено слюноотделяне.
Ксеростомия се наблюдава, когато скоростта на слюноотделяне падне под 0,1 ml/min в покой или под 0,7 ml/min при стимулация.

Решение при сухота в устата

Важно е да се възстанови нормалното слюноотделяне, особено при хора, страдащи от диабет, с оглед на негативните последици, до които може да доведе този на пръв поглед незначителен дентален проблем.
Трайно и ефективно решение на проблема много хора намират с редовен прием на Инсадент / Insadent®. Активните съставки в продукта са висококачествен стандартизиран екстракт от Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина. Благодарение на своя състав Инсадент има доказано противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, усилва продукцията на слюнка и намалява нейния вискозитет.