Сухотата в устата не е безобидна

Сухота в устата – какво представлява?

Сухотата в устата обикновено е свързана с хипофункция на слюнчените жлези. Пациенти с намален дебит на слюнчения поток са тези, при които неговото количество при нестимулирано слюноотделяне е по-малко или равно на 0,1 мл/мин, измерен за 5 до 15 минути или ако стойността му при дъвкателно-стимулирано слюноотделяне е по-ниска или се равнява на 0,7 мл/мин, измерено за 5 мин. От сухота в устата в повечето случаи страдат възрастни хора. Според статистически данни сухотата в устата при хората на 65 – годишна възраст е около 30%, а при хората, страдащи от синдром на Сьогрен процентът достига до 100.

Сухота в устата – как да я разпознаем?

За нея са характерни следните симптоми:

– сух и груб език

– суха орална лигавица

– пресъхнали устни

– сухи, цепнати ъгълчета на устните

– трудности при говорене, преглъщане и дъвчене

– сухо гърло

– бързо ожадняване

– усещане за парене в областта на устната кухина и езика

– трудности при определяне на вкуса

Сухота в устата – на какво се дължи?

Прием на медикамети – сухота в устата могат да предизвикат лекарства, предназначени за астма, алергия, настинка, диария, гадене, високо кръвно налягане, депресия, уринарна инконтиненция, епилепсия, болест на Паркинсон и др.
Сухота в устата може да възникне вследствие на увреждане на нерв в областта на шията и главата, както и при хирургична операция или травма, кръвозагуба, след отстраняване на слюнчените жлези, дехидратация, вследствие на силно изпотяване, повишена телесна температура, повръщане, диария, тютюнопушене и др.

Сухота в устата – какви са опасните последствия?

Освен дискомфорт състоянието може да доведе до инфекции на устната кухина като млечница, поява на кариес, затруднено или невъзможно задържане на протези, гингивит.

Какво е лечението на сухотата в устата?

В случаите когато сухотата в устата се дължи на прием на медикаменти е добре пациентът да обсъди с лекаря възможността за коригиране на дозата или смяна на медикамента. Друг подходящ метод за справяне със сухотата в устата е чрез стимулиране отделянето на слюнка. Подходящ безопасен продукт с научно доказано действие е Инсадент / Insadent® – природна комбинация от екстракт от царевична коса и фолиева киселина. Инсадент по естествен начин увеличава продукцията на слюнка и намалява гъстотата й. Инсадент е вашето решение срещу неприятната, но и опасна сухота в устата.