суха уста причини

Важно е да се знаят главните причини за суха уста (ксеростомия), за да се намери правилното решение на проблема. Продължавайте да четете, за да се запознаете с тях.

Най-честите причини за суха уста

Ето това са „виновниците“ за сухота в устата:

Напреднала възраст

С напредване на възрастта все повече хора започват да се оплакват от пресъхване на устата. Предразполагащите фактори за това са приемът на определени лекарства, невъзможност на организма да абсорбира добре медикаментите, непълноценно хранене и дългогодишни здравословни проблеми.

Онкологично лечение

Приемът на химиотерапевтични лекарства може да доведе да промяна в състава и количеството на слюнката. Обикновено нормалното слюноотделяне се възвръща след приключване на терапевтичния курс.

Лъчетерапията на главата и шията, пък значително може да намали производството на слюнка. Продължителността на неразположението зависи от дозата на облъчване и третираната площ.

Увреждане на нерв

Нараняване или хирургическа интервенция, което води до увреждане на нервите в областта на главата и шията, също може да стане причина за сухота в устата.

Различни здравословни проблеми

Сухотата в устата може да е резултат от определени заболявания като диабет, инсулт, гъбички в устната кухина (орална кандидоза) или болестта на Алцхаймер, а така също на синдром на Шагрен, ХИВ/СПИН. Проблеми като хъркането и дишането през устата също често стават причина за изсъхване на устата.

Наркотици

Употребата на метамфетамини не само води до тежка сухота в устата, но и уврежда зъбите. И пушенето на марихуана причинява неприятното усещане в устната кухина.

Никотин и алкохол

Вредни навици като тютюнопушене, дъвчене на тютюн и злоупотреба с алкохол влияят отрицателно върху здравето на устната кухина. Освен че причиняват пресъхване на устата, те вредят на зъбите.

Лекарства – една от водещите причини за суха уста

Сухата уста твърде често е страничен ефект от приема на лекарствени средства. Примери за такива са медикаментите, използвани за лечение на безпокойство, депресия, високо кръвно налягане, антихистамините, деконгестантите, мускулните релаксанти и болкоуспокояващите.

Вече сте запознати с главните причини за суха уста. А сега вижте ефикасното природно противодействие

Водещи стоматолози у нас препоръчват Инсадент / Insadent®® за дългосрочно справяне с пресъхналата уста. Това е изцяло природен продукт, който е доказал своята надеждност през годините. Особено ефективен е при вторична ксеростомия от медикаментозен произход. Ползите не се изчерпват дотук. Продуктът се прилага успешно в лечението и профилактиката на гингивит и пародонтоза, за премахване на зъбни налепи и лош дъх (халитоза). Тайната на действието е в рационалното съчетание на фолиева киселина и екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays). Съставките взаимно допълват и усилват своя ефект.

Продуктът е безопасен и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1-2 капсули дневно. За оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба.