здравето на зъбите

Как влияе стресът върху общото ни състояние и в частност върху зъбите?

Хората, страдащи от силен стрес обикновено се оплакват от стомашни болки, главоболие, нарушения на съня, постоянна раздразнителност, апатия, понижено настроение, високо кръвно налягане. Според специалисти, освен до изброените негативни ефекти, стресът води и до влошаване на здравето на венците и зъбите.
Последици от стреса са скърцането със зъби по време на сън (бруксизъм), недостатъчната устна хигиена, развитие на заболявания на венците и задълбочаване на вече съществуващи такива.

Скърцане със зъби (бруксизъм)

Бруксизмът е състояние, което възниква периодично по време на сън след пристъпообразни свивания на дъвкателните мускули. Дължи се на нарушения в нервната система. От него много често са засегнати хората със силна емоционална възбудимост, както и хора, които работят много. Те често изпитват тревога и почти постоянно са напрегнати, т.е подложени са на стрес. Вследствие на скърцането със зъби се стига до възникване на болка в областта под ушите и проблеми с челюстните стави.

Недостатъчна устна хигиена

Хората, намиращи се под силен стрес са склонни да омаловажават правилата за поддържане на отлична устна хигиена като редовното използване на четка за зъби и дентален конец. Когато това се случи започва да се влошава здравето на венците и зъбите. В случай, че е налице вече развило се заболяване на венците, лошата устна хигиена влошава състоянието. Вследствие на силния стрес се забелязват и промени в начина на хранене – хората наблягат на консумацията на шоколади, вафли, торти и т.н. Това са храни, чийто прием създава предпоставка за отлагане на зъбна плака и поява на различни проблеми със зъбите и венците като гингивит и пародонтоза.
Научно доказано е, че до повишено отлагане на зъбна плака се стига и само от краткосрочно излагане на силен стрес. Това показва изследване на учени, в което се включват хора, полагащи дългосрочни грижи за партньор, страдащ от деменция и такива подлагани инцидентно на стрес.

Как да предпазим зъбите си?

Основният начин е чрез понижаване нивата на стрес. Това може да се осъществи чрез придържане към редовна физическа активност, медитация, йога, любимо хоби и т.н. Успоредното приложение на продукти, подпомагащи поддържането на отлична устна хигиена също е подходящ начин да предпазим зъбите си здрави за дълго. Стоматологично средство, което предотвратява развитието на различни проблеми на устната кухина и помага за преодоляването на налични такива е Инсадент / Insadent®. Инсадент съдържа естествени съставки – екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които оказват противовъзпалителен ефект върху съединителната тъкан в устната кухина и повишават устойчивостта на лигавиците към действието на токсични вещества. Освен това Инсадент редуцира количеството на зъбната плака, стимулирайки слюноотделянето.