гингивит

Методите за превенция на гингивит се увеличиха с още един след констатацията на учени от Училището по обществено здраве към Харвардският университет, че идеалното тегло предпазва от възпаление на венците. Разберете повече за изследването, довело до невероятното откритие, в настоящата статия.

Защо хората с наднормено тегло са по-уязвими към гингивит?

За да достигнат до заключението, че хората с наднормено тегло са изложени на значително по-висок риск от гингивит, отколкото онези, които нямат проблеми с теглото, членовете на научния екип провеждат задълбочено изследване. „Анализирахме статистическите данни за случаите на възпаление на венците при 37 000 мъже. Всички те са част от широкомащабно проучване, финансирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ, което проследява здравето на 51 000 медицинските работници в страната в продължение на 16 години. В началото на изследването през 1986 г. никой от участниците не е страдал от гингивит“, вдига завесата на научните търсения д-р Моник Хименес, докторант към Националния институт по здравеопазване и главен автор на изследването. За да установят причинно-следствената връзка между затлъстяването и гингивита тя и екипът й вземат под внимание фактори като ръст, тегло, обиколка на талията и ханша, както и дали заболяването е установено в ранен или напреднал етап.

При сравнителния анализ на резултатите прави впечатление, че мъжете, които са жертви на затлъстяване, са изложени на 29% по-голям риск от поява на гингивит в сравнение с участниците, които са с идеално тегло. „Все още не разполагаме с еднозначен отговор на въпроса защо хората, които имат проблем с килограмите са предразположени към гингивит. Предполагаме, че т. нар. адипокини (биоактивни молекули, които са отговорни за управлението на физиологичните и патологичните процеси в мастната тъкан) са „виновни“ са тази взаимовръзка. Основният довод, с който към момента бихме могли да подкрепим хипотезата си е, че прекомерното локално или генерализирано натрупване на мазнини в тялото води до повишен синтез на цитокини (деструктивни протеини), за които се смята, че са основен провокиращ фактор на гингивит“, разкрива д-р Хименес.

Природно средство за профилактика и овладяване на гингивит

Позовавайки се на изследването на американските си колеги, редица български стоматолози приканват пациентите с наднормено тегло своевременно да предприемат мерки за предотвратяване на риска от поява на гингивит. Свалянето на излишните килограми е от първостепенно значение за осигуряване на добро дентално здраве. Също толкова важен обаче е приемът на натурални продукти, специално създадени за превенция и овладяване на възпалени венци. Инсадент / Insadent® е изцяло натурално средство, което ефективно потушава симптомите на гингивит благодарение на мощното действие на фолиевата киселина и десапонизирана фракция на Zea Mays (царевична коса). Активните съставки са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и други заболявания на венците и пародонта. Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), в която се предлага Инсадент, осигурява по-бързо и цялостно усвояване от организма. Приемът е удобен и икономически изгоден.