възпаление на венците

Изследователи са разработили иновативно средство срещу възпалени венци. Става въпрос за гел за локално приложение, който помага в лечението на пародонтоза. Това е едно от най-честите заболявания на устната кухина, от което страдат почти половината граждани над 30 години в САЩ. Към момента експериментът е проведен върху мишки и показва обнадеждаващи резултати. Гелът намалява възпалението на венците и костната загуба с 50%. Повече за любопитния продукт и перспективите в денталното здраве ще откриете в следващите редове.

Заболяване на венците – полезна информация

Повечето от проблемите със здравето на устната кухина се дължат на натрупването на вредни бактерии. Поддържането на задоволителна орална хигиена спомага за своевременното им почистване и може да предотврати развитието на възпалителни заболявания като гингивит и пародонтит. Но ако не бъдат отстранени, бактериите в устната кухина се размножават, образувайки лепкава бяла субстанция, наречена плака. Непочистената плака е предпоставка за натрупване на зъбен камък, който може да раздразни венците и да предизвика инфламация. Най-често индикациите за възпалително заболяване на венците са зачервяване, подуване, кървене, отдръпване на венеца от зъба и повишена чувствителност към горещо и студено. Важно е да уточним, че инфламаторните болести на венците често протичат без ясно изразени симптоми в началото. Затова, освен редовното измиване на зъбите и почистване с конец, е важно да се правят годишни профилактични прегледи при зъболекар.

Подходи срещу възпалени венци

Една от успешните техники за премахване на зъбен камък към момента се извършва в зъболекарски кабинет. Чрез специален апарат се отстраняват налепите, натрупани по зъбната повърхност. Но изследователски екип разработва нов щадящ подход срещу възпалени венци, който би могъл да се прилага и в домашни условия. Иновативният гел работи чрез интересен механизъм. Става въпрос за таргетиране и блокиране на рецептора за специфична молекула, която се свързва с възпалението и загубата на костно вещество в устната кухина. За целите на проучването изследователският екип прилага гела за локална употреба върху мишки със заболяване на венците. В рамките на няколко дни резултатите показват намаляване на локалното и системно възпаление на венците и драстичен спад в нивата на бактериите в устната кухина.

„Нашата дългосрочна цел е да разработим както гел формули, така и орални ленти, които могат да се използват у дома от хора със заболяване на венците или предпоставки за такова“, коментират учени от изследователския екип. Предстоят допълнителни изследвания, които да тестват ефективността и безопасността на продукта.

Природен продукт за здрави венци и зъби с доказан ефект и безопасност – достъпен у нас!

Стоматолозите у нас горещо препоръчват за профилактика на денталното здраве и овладяване на заболяванията на устната кухина прием на Инсадент / Insadent®. Всяка капсула от този изцяло природен продукт доставя на зъбите и венците оптимални количества висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина. Активните съставки действат противовъзпалително и регенериращо върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, преустановяват резорбцията на алвеоларната кост, усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет. Продуктът е напълно безопасен и подходящ за продължителна употреба.