кариес

Изтощителните тренировки каляват духа и тялото на професионалните спортисти. Същото обаче не може да се каже за влиянието им върху зъбите на атлетите, които според скорошно изследване, публикувано в Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, са по-предразположени към развитие на кариес и зъбна ерозия.

Интензивни физически натоварвания и кариес – каква е връзката?

Проучването, наречено „Ефектът на силовите тренировки върху образуване на кариес, ерозия и слюнка“, е проведено сред 70 души. 35 от тях се занимават активно с триатлон и отделят на тренировките по бягане, тичане и колоездене минимум 5 часа седмично, а останалите 35 изобщо не тренират. За целите на изследването участниците в експерименталната група попълват анкета, в която освен възрастта, пола, височината, теглото и рутинните си орално-хигиенни навици, предоставят информация и за седмичния си тренировъчен режим и напитките и продуктите, които приемат. Участниците и от двете групи са подложени на щателни прегледи за оценка на денталното здраве и кабинетен тест за количеството и качеството на слюнката. Измерва се pH на слюнката както по време на тренировка, така и в състояние на покой. Киселинността на водата в басейните, в които тренират триатлонците, също се взема под внимание.

При анализа на резултатите прави впечатление, че в състояние на покой стойностите в производството и pH на слюнка при спортистите и тези, които не спортуват са близки. По време на тренировка обаче се наблюдават съществени разлики в референтните граници на показателите. При атлетите слюноотделянето намалява, а pH на слюнката се увеличава, което е предпоставка за развитие на зъбна ерозия. Освен това колкото по-интензивни и продължителни са физическите натоварвания, толкова по-голяма е възможността от поява на кариес. „Физическите упражнения в комбинация с напитките и храните, които спортистите включват в хранителния си режим, повишават киселинността на слюнката до нива, които бавно и сигурно водят до зъбна ерозия и кариес. Пряката връзка между продължителността на тренировката и разрушаването на твърдите тъкани на зъбите си обясняваме с високия прием на въглехидрати (напр. от спортни напитки и енергийни барове), когато се практикуват упражнения, изискващи голяма издръжливост“, разяснява авторът на изследването д-р Корнелия Фрей. Тя добавя още, че интензивните физически натоварвания активират симпатиковия дял на вегетативната нервна система и потискат парасимпатиковата инервация на слюнчените жлези. Дишането през устата по време на силови тренировки допълнително допринася за изсушаването на устата. По думите й приемът на напитки и добавки в този деликатен момент компрометира защитата на слюнката, естественият защитник на зъбите.

Природно решение за здрави зъби за любителите на спорта

Д-р Фрей съветва всички, които активно се занимават със спорт, да полагат специални грижи за оралното си здраве. Това включва както използването на паста за зъби с флуор, който повишава киселинната устойчивост на твърдите зъбни тъкани, така и приема на продукти, осигуряващи високо ниво на защита на зъбите и венците. Стоматолозите у нас горещо препоръчват на професионалните спортисти и на всички хора, предразположени към дентални проблеми, да се доверят на Инсадент / Insadent®. Всяка негова капсула доставя на зъбите и венците оптимални количества от висококачествен стандартизиран екстракт от Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина. Съставките имат противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, преустановяват резорбцията на алвеоларната кост, усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет.