хронично възпаление на венците

Възпалението на венците е един от главните пародонтални проблеми в световен мащаб. На основните му форми – гингивит и пародонтоза – се дължат над половината от случаите на загубени зъби при възрастни хора. Неглежирането на проблема е основната причина за влошаване на денталното здраве. Ето обаче какво стои в основата на хроничното възпаление на венците.

Възпаление на венците и развитие на гингивит и пародонтоза – основни рискови фактори за появата им

Здравите венци имат стегнат вид, светло розов цвят и покриват изцяло всеки зъб в основата му. Зачервяване, често кървене и стопяване на венците (отдръпването им към корена на зъбите) са първите признаци за възпаление на венците. Рискови фактори за поява на този проблем са:

Зъбна плака

Представлява тънък налеп, който се формира непрекъснато върху повърхността на зъбите. Състои се от остатъците от храна, полепнали по зъбите и бактерии, които се развиват в нея. Токсините, отделяни от тези бактерии увреждат директно венеца и подлежащата кост и водят до разрушаване на тъканта (пародонта).

Тютюнопушене

Отдавна е доказано пагубното влияние на цигарения дим върху здравето на венците и зъбите. Болшинството от хората, страдащи от гингивит и по-сериозното заболяване пародонтоза, са пушачи.

Системни заболявания и медикаментозното им лечение

Състояния като диабет, сърдечно-съдови проблеми, левкемия и др. могат да допринесат за зачестяване на възпалителните процеси в организма и да намалят способностите му да се справя с тях. Лекарствените средства, които се приемат при подобни заболявания също може да повлияят негативно денталното здраве. Някои от тях директно влошават устойчивостта на тялото към инфекции, други намаляват отделянето на слюнка. Общият ефект е свързан с развитието на пародонтални заболявания.

Лошо поставени мостове или импланти в устната кухина

Неприлягащи добре мостове и коронки или зле прилепващи протези може да допринесат за задържане на зъбна плака или да разранят венеца и да провокират инфекции. Това значително повишава риска от венечни възпаления.

Бременност

Развитието на плода и насочването на голямо количество ресурси от тялото на майката към него е фактор, който може да предизвика възпаление на венците. Това застрашава здравето и на жената, и на плода.

Как да лекувате и профилактирате възпалението на венците, когато сте изложени на някои от рисковите фактори?

Доказано ефективно решение за подобряване на денталното здраве и намаляване риска от развитие на гингивит и пародонтоза предлага природния продукт Инсадент. Екстрактът от царевична коса и фолиева киселина в неговия състав имат силен противовъзпалителен ефект. Освен това този продукт подпомага регенерацията на тъканите в устата и стимулира отделянето на слюнка. По този начин Инсадент има общоукрепващ ефект върху състоянието на зъбите, венците и подлежащата им алвеоларна кост. Много дентални специалисти препоръчват Инсадент при гингивит, пародонтоза, намалено слюноотделяне и сухота в устата (ксеростомия), за премахване на лош дъх и др. Този продукт доказано помага на хората, които му се доверят.